Hoe bevalt een onzichtbare beugel – Aligners?

Ik heb (weer) een beugel. Vroeger had ik al een beugel, maar omdat mijn tanden weer begonnen te schuiven, besprak ik met de tandarts de mogelijkheid van een beugel. Ik wist wel zeker dat ik geen plaatjes- of slotjesbeugel wilde. Als ik een beugel zou nemen dan zou het een onzichtbare beugel zijn. En nu heb ik dus al een paar maanden onzichtbare aligners.

Als tiener een beugel

Vroeger heb ik een beugel gehad, meerdere zelfs. Toen ik op de basisschool zat kreeg ik mijn beugel. Ik was een van de eersten op school en in de klas. Hoe anders is dat nu? Eerst had ik een buitenbeugel en later zo’n gehemelte met een stangetje over je tanden. Jaren later (na mijn twintigste) had ik het gevoel dat mijn tanden weer verschoven en zette de orthodontist zowel boven als onder een spalkje achter mijn tanden. Toen het bovenste spalkje na een aantal jaren los ging, besloot de tandarts deze te verwijderen. De onderste spalk bleef. Ik had wel veel last van tandsteen bij de tanden waar de spalk zat.

Al een aantal jaar merk ik dat mijn tanden schuiven. Met name 1 tand bovenin staat scheef en daar irriteer ik me aan. En dus gingen we aan de slag met een plan om mijn tanden weer mooi recht te krijgen met een onzichtbare beugel.

Blogsbyingrid Onzichtbare Beugel - Aligner

Nadat de tandarts een kostenraming had gemaakt en ik akkoord had gegeven, kon hij aan de slag. Natuurlijk moesten er (röntgen)foto’s gemaakt worden en een digitale afdruk van mijn gebit. Happen zoals vroeger hoeft niet meer. Daarna maakte de tandarts een plan en liet me dit met 3D weergaven zien. Vervolgens werden alle aligners gemaakt en volgde de eerste afspraak en kreeg ik de eerste aligners in.

Elke week een nieuwe aligner

Mijn tandarts maakt gebruik van Spark aligners. Bij de eerste afspraak kreeg ik de eerste aligners in, zowel boven als onder. Ik kreeg een pakket mee met 34 aligners en elke week moet een nieuwe aligner in.

Blogsbyingrid Onzichtbare Beugel - Aligner

Na een paar weken kreeg ik ook attachments op mijn tanden die helpen alles recht te zetten. Je ziet ze amper. Ook moest ik elastiekjes gaan gebruiken. Die zie je natuurlijk wel. Dus helemaal onzichtbaar is het niet. Maar wel veel minder zichtbaar dan een slotjesbeugel.

Eten en drinken met aligners

Waar ik heel erg aan moest wennen, is dat je met aligners niet mag eten en eigenlijk alleen maar water mag drinken. Je mag geen gekleurde dranken nuttigen in verband met verkleuringen. Je mag geen warme dranken nuttigen omdat de aligners hierdoor kunnen vervormen. En je moet natuurlijk uitkijken met drankjes omdat de aligner in je mond en de drank tussen je tanden en de aligners blijft en de kans op tandplak en dus gaatjes dan groter is. Daarom moet je eigenlijk ook na elke maaltijd of het nuttigen van een drankje je mond goed spoelen en wat vaker je tanden poetsen. Ook moet je echt goed gebruik van maken van tandenstokers of ragers. Want doordat je tanden gaan schuiven, ontstaan er nieuwe of grotere ruimtes tussen je tanden. En ik verbaas me er soms over wat je na het poetsen en spoelen nog met ragers tussen je tanden uithaalt.

Hoe bevallen de aligners?

Inmiddels zit ik op de helft. Na 34 weken ben ik klaar met deze set aligerns. Dan wordt wel gekeken hoe de stand van de tanden is en of we nog moeten finetunen. De eerste weken met aligners was ik heel secuur. Na elke maaltijd poetste ik mijn tanden en ik had de aligners steeds maar kort uit. Ik merk wel dat je daar makkelijker in wordt. Zeker met feestjes, een vakantie of lekker uiteten laat ik de aligners nu langer uit. En na een kop thee, neem ik er nog een, terwijl ik in het begin echt alleen nog maar water dronk. Toch gaat het prima. Elke maand ga ik voor controle naar de tandarts/orthodontist en tot nu toe verloopt alles volgens plan.

Zou ik aligners aanbevelen?

Voor een volwassene zou ik aligners zeker aanbevelen. Ik zag me zelf als 40+ nou niet echt meer met een slotjesbeugel lopen. En deze (bijna) onzichtbare beugel is dan toch wel erg fijn. Nadeel is dat je moet opletten met eten en drinken.

Voor een kind of jongere zou ik juist de slotjesbeugel aanraden. Ik denk dat een kind/jongere de aligner veel te vaak uit doet en te weinig discipline hiervoor heeft. Het lijkt me ook heel lastig met naar school gaan en uitgaan bijvoorbeeld. Dan is een slotjesbeugel waar je gewoon mee kan eten en drinken juist weer veel praktischer.

Geef een reactie