Resultaat na 34 weken een onzichtbare beugel – Aligners

Een tijdje geleden schreef ik al een blog over mijn onzichtbare beugel / Aligners. Inmiddels zijn we 34 weken verder. In deze blog laat ik je zien wat de resultaten zijn en hoe het nu verder gaat.

Scheve tanden corrigeren met een Aligner

Al een aantal jaar merkte ik dat mijn tanden aan het schuiven waren. Met name 1 tand bovenin is scheef gaan staan en daar irriteerde ik me aan. En dus gingen we aan de slag met een plan om mijn tanden weer mooi recht te krijgen met Aligners.

Blogsbyingrid Onzichtbare Beugel - Aligner

Natuurlijk moesten er eerst (röntgen)foto’s gemaakt worden en een digitale afdruk van mijn gebit. Happen zoals vroeger hoeft niet meer. Daarna maakte de tandarts een plan en liet me dit met 3D weergaven zien. Vervolgens werden alle aligners gemaakt en volgde de eerste afspraak en kreeg ik de eerste aligners in.

Elke week een nieuwe aligner

Mijn tandarts maakt gebruik van Spark aligners. Bij de eerste afspraak kreeg ik de eerste aligners in, zowel boven als onder. Ik kreeg een pakket mee met 34 aligners en elke week moeten nieuwe aligners in. Na een paar weken kreeg ik ook attachments op mijn tanden die helpen alles recht te zetten. Je ziet ze amper. Ook moest ik elastiekjes gaan gebruiken. Die zie je natuurlijk wel. Dus helemaal onzichtbaar is het niet. Maar wel veel minder zichtbaar dan een slotjesbeugel.

Het verschil na 34 weken met aligners

Inmiddels zitten de 34 weken er op. Helaas staan mijn tanden nog niet zoals gewenst. De tand die me irriteerde staat inmiddels wel mooi recht in het rijtje en steekt niet meer uit, maar mijn kiezen staan aan de linkerkant nog niet goed op elkaar. Dat merk ik met eten soms. Ook staan mijn boven- en ondertanden nog niet recht op elkaar. En dus hebben we laatst opnieuw foto’s en een digitale afdruk van mijn gebit gemaakt en worden er nieuwe aligners gemaakt voor de laatste verfijning. Ik ben benieuwd hoeveel aligners dit worden en wat het eindresultaat wordt. Over een paar weken weet ik meer.

Resultaat na 34 weken aligners

Zou ik aligners aanbevelen?

Voor een volwassene zou ik aligners zeker aanbevelen. Ik zag me zelf als 40+ nou niet echt meer met een slotjesbeugel lopen. En deze (bijna) onzichtbare beugel is dan toch wel erg fijn. Nadeel is dat je moet opletten met eten en drinken. Maar daar raak je wel aan gewend en word je makkelijker in.

Voor een kind of jongere zou ik juist de slotjesbeugel aanraden. Ik denk dat een kind/jongere de aligner veel te vaak uit doet en te weinig discipline hiervoor heeft. Het lijkt me ook heel lastig met naar school gaan en uitgaan bijvoorbeeld. Dan is een slotjesbeugel waar je gewoon mee kan eten en drinken juist weer veel praktischer.

Geef een reactie