HPV vaccinatie wel of niet doen?

Je hebt misschien al wel eens gehoord van de HPV vaccinatie. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan onder andere baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Kinderen kunnen zich laten vaccineren tegen HPV.

Vanaf 2022 krijgen kinderen al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien jaar oud worden. Voor Emma is dat dit jaar. Wat gaan we doen? Gaan wij onze meiden laten vaccineren tegen HPV?

Wat is HPV en hoe krijg je het?

HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Je krijgt HPV via seksueel contact. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, zowel mannen als vrouwen. Vaak ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken.

Lees ook: Een uitstrijkje | Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

HPV vaccinatie vanaf de leeftijd van 10 jaar

Kinderen kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt en dus eigenlijk voordat je seksueel actief bent. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien jaar oud worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Uit onderzoek blijkt dat bij een start voor de 15e verjaardag 2 prikken genoeg zijn om langere tijd bescherming te geven. Een half jaar na de eerste vaccinatie volgt een uitnodiging voor de tweede prik. Jongeren ouder dan 15 jaar hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming. 

Is inenting tegen HPV een goed idee is of juist niet?

Een heel lastig onderwerp. Want mede omdat de HPV vaccinatie nog niet zo lang bestaat, zijn er veel vragen. Wat zijn de bijwerkingen van de vaccinatie, ook op lange termijn? Ik denk zelf wel eens aan het voorbeeld van DES dochters. Lijkt me zo erg om later er achter te komen dat een medicijn of vaccinatie op lange termijn juist schadelijk kan zijn. De belangrijkste reden om niet te vaccineren, is de angst voor bijwerkingen. In zowel binnen- als buitenland verschijnen regelmatig artikelen met voorbeelden van kinderen die na de vaccinatie klachten kregen, zoals langdurige, ernstige vermoeidheid en hoofdpijn.

.

Ook lees je artikelen over mogelijke onvruchtbaarheid door het vaccin. Enerzijds wordt er gezegd dat de vaccinatie er voor zorgt dat het lichaam het virus opruimt en daardoor juist bescherming geeft. De vaccinatie heeft geen enkele invloed op voortplantingsorganen en veroorzaakt dus geen onvruchtbaarheid. Daartegenover staat dat de HPV-vaccinatie van meisjes van 12-13 jaar pas sinds 2010 is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste meisjes die de vaccinatie hebben gehad zijn nu ongeveer 25 jaar oud. En aangezien de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen 30 jaar is, zullen de meeste van deze meisjes nog geen kinderen hebben. En dus is er eigenlijk geen informatie of het vaccin van invloed is op de vruchtbaarheid.

Gaan wij onze meiden laten vaccineren tegen HPV?

Met vriendinnen en collega’s die ook dochters hebben. hadden we het wel eens over deze vraag. Ik was er nog niet heel erg mee bezig omdat Anne pas 11 is en het dus nog wel even zou duren voordat ze een oproep zou krijgen. Maar nu krijgen dus meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien jaar oud worden. Dat betekent dat Emma dit jaar de uitnodiging krijgt. En Anne (geboren in 2010) krijgt volgend jaar de uitnodiging. Wat ik persoonlijk een beetje vreemd vind, want dan zou Emma op 10-jarige leeftijd de eerste prik krijgen en Anne op haar twaalfde of dertiende.

Maar wat gaan we doen? Laten we onze kinderen vaccineren tegen HPV? Ik ben er nog niet uit. Van de ene kant vind ik onze overheid en het vaccinatieprogramma erg betrouwbaar en geloof ik dat alles goed onderzocht is.

Aan de andere kant mis ik van het HPV-vaccin de lange termijn effecten. We hebben informatie over een periode van ruim 10 jaar, maar nog geen informatie over de meisjes die inmiddels kinderen hebben gekregen of graag kinderen zouden willen krijgen. Ik denk dat daar nog wel een aantal jaar over heen gaat, voordat daar voldoende en betrouwbare informatie over is.

En wat is het risico? Baarmoederhalskanker is niet erfelijk en wordt veroorzaakt door een virus. De kans op besmetting met HPV is groter naarmate een vrouw of haar partner meer wisselende seksuele contacten hebben. Baarmoederhalskanker komt ook vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seks hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is en daardoor gevoeliger wordt voor infecties. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen met een verzwakt afweersysteem of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen. 

Zoals je kunt lezen, zijn wij er nog niet uit. Ik voel me ook wel een beetje overvallen doordat in ieder geval Emma, dit jaar al een uitnodiging krijgt. Ik had er eigenlijk nog geen rekening mee gehouden dat we nu al zo goed over deze vraag moesten nadenken.

Er is geen goed of fout

Met deze blog wil ik geen discussie uitlokken of een standpunt innemen wat goed of fout is. Iedereen moet doen, waar hij/zij zichzelf het beste bij voelt. Maar het is wel iets waar ik mee worstel en wat ik wil delen. We zullen het hier thuis zeker nog over hebben, ook met de meiden zelf, voordat een beslissing zal worden genomen.

Lees ook: Krijgt jouw kind een coronaprik?

Bronnen:

https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/hpv-vaccinatie/10-redenen-om-te-vaccineren-tegen-hpv

https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/baarmoederhalskanker/wat-is

Geef een reactie