Lezen | Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Niemand vraagt hoe het met mij gaat. Best een heftige titel. Het onderwerp is ook best heftig en zal herkenbaar zijn voor kinderen en jongeren. Het gaat namelijk over een gezin met twee kinderen waarvan de ouders aankondigen dat ze gaan scheiden. En helaas gaat dat niet op een leuke manier.

Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Het boek gaat dus over de scheiding van ouders met kinderen en is vanuit het perspectief van een van de kinderen geschreven. Het boek gaat over Sanne en Daan en hun ouders de gaan scheiden. Sanne is de ik-persoon in dit verhaal.

De achterkant van het boek schetst de situatie heel goed:

Gevangen tussen vechtende ouders. Het zat er al aan te komen, maar toch is het een schok voor Sanne en haar broertje Daan als hun ouders aankondigen te gaan scheiden. Ze worden het middelpunt van een ruzie van twee volwassenen die elkaar kapot willen maken. Alles wordt inzet van het Grote Scheidingsspel: de vakantie in Ibiza, de nieuwe telefoon, het al dan niet een dagje bij de andere ouder mogen logeren… Sanne ziet toe hoe haar broertje eraan onderdoor gaat – en niemand vraagt hoe het met haar gaat. Een verhaal dat je na de eerste bladzijde niet meer wilt neerleggen.

Het boek is het debuut van Gracia Lebbink en is een Young Adult roman met een schrijnend en soms spannend en herkenbaar verhaal. De kinderen zitten volop in hun ontwikkeling en puberteit en dan vindt zo’n ingrijpende gebeurtenis als een scheiding plaats. En op het ene kind heeft dat een andere impact dan op het andere kind. Cru om te lezen, maar ook vast herkenbaar, is dat de aandacht uitgaat naar het kind waar de meeste zorgen om zijn en dat het andere kind weinig aandacht krijgt. Daarom is de titel ook zo goed: Niemand vraagt hoe het met mij gaat.

Het boek is geschikt voor kinderen/jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Ik denk dat het voor kinderen die een scheiding hebben meegemaakt heel herkenbaar kan zijn. Maar voor kinderen die zelf geen scheiding hebben meegemaakt, maar bijvoorbeeld dit wel zien bij vrienden of vriendinnen, kan dit ook een mooi boek zijn om vrienden of vriendinnen beter te begrijpen en te kunne steunen in wat ze meemaken.

Waar te koop

Dit indrukwekkende boek van uitgeverij Lemniscaat heeft 261 pagina’s en kost € 16,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot ISBN: 9789047714620.

Dit is een gesponsorde blog met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

1 gedachte op “Lezen | Niemand vraagt hoe het met mij gaat

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Lezen | Ik hoor er niet meer bijBlogsbyingrid

Geef een reactie