Met een elektrische auto naar (Disneyland) Parijs

Daar gingen we dan. In de voorjaarsvakantie een midweekje naar Parijs. Voor het eerst een lange rit met onze volledig elektrische auto. Hoe zou dat gaan? Waar kun je opladen? En hoe snel gaat dat? Allemaal vragen waar we van te voren niet heel goed over nagedacht hadden. Want hier in Nederland ging het prima. We hebben een laadpaal aan huis en zelfs in ons dorp zijn meerdere openbare oplaadpunten waar we kunnen opladen. Maar hoe zit dat in het buitenland?

Met een elektrische auto naar het buitenland; eerst door België

Omdat opa en oma mee gingen naar Parijs, reden we op zondag vanuit Twente naar Limburg, waar mijn ouders wonen. Dat is zo’n 200 km en prima te doen. Bij mijn ouders in de buurt vonden we een oplaadpunt en laadden we de auto weer volledig op voor de rit naar Parijs. Vanuit mijn ouders naar CenterParcs Villages Nature® Paris is ruim 450 km. Dat zouden we net kunnen redden, maar voor de zekerheid wilden we toch even opladen tussendoor. Onderweg stopten we bij een tankstation in de hoop dat daar ook oplaadpunten waren. Maar helaas, niet elk tankstation in het buitenland heeft ook oplaadpunten voor elektrische auto’s. Onderweg, in België nog, vonden we een mooi winkelcentrum bij een Carrefour waar we ook konden opladen. We konden betalen met onze bankpas. Even een hapje eten en ondertussen laadt de auto op. Dit werkte prima. Daarna konden we door rijden naar CenterParcs Villages Nature® Paris en hadden we was onze auto voorlopig nog genoeg opgeladen.

Lees ook: Ons verblijf in CenterParcs Villages Nature® Paris

Met een elektrische auto naar het buitenland; Frankrijk

De volgende dagen gingen we met de auto naar Disneyland. Dat was maar een klein stukje. Bij CenterParcs Villages Nature® Paris hebben we geen oplaadpunten gevonden voor elektrische auto’s. Ook bij Disneyland zagen we op de gewone parkeerplaats geen oplaadpunten voor elektrische auto’s. Vooraf had ik op internet gezocht naar de mogelijkheden. Daar kon ik alleen vinden dat er op de vip parkeerplaats vier oplaadpunten zijn. Nou, dat leek ons een beetje weinig voor alle bezoekers van Disneyland. Daar gingen we het dus niet op gokken. Ook zou je bij sommige Disney hotels kunnen opladen.

De laatste dag van onze vakantie gingen we shoppen bij het grote winkelcentrum Val d’Europe, vlakbij CenterParcs Villages Nature® Paris. Ik had verwacht dat we hier onze auto zouden kunnen opladen. Maar helaas. Ook hier geen oplaadpunten. Gelukkig wisten we dat aan de snelweg een tankstation zat waar we konden opladen. Daar hebben we even wat gegeten, terwijl onze auto weer opgeladen werd. En daarna konden we aan de terugrit naar mijn ouders beginnen. Onderweg hebben we in Nederland nog een keertje iets opgeladen en daarna bij mijn ouders in de buurt weer volledig voor de terugrit de volgende dag naar huis.

Fast charging station for electric cars equipped with a quick charger

Is het te doen met een elektrische auto naar het buitenland?

Waar wij ons van te voren onvoldoende in verdiept hadden, zijn de verschillende aanbieders van pasjes waarmee je kunt opladen bij de verschillende oplaadpunten. Wij hebben een pas die hoort bij het oplaadstation thuis en waarmee je ook in Nederland een prima dekking hebt. Maar toen ik een dag voor vertrek in de app ging kijken, zag ik dat de dekking in België en Frankrijk een stuk minder is. Tegelijkertijd is het vreemde dat je bij sommige oplaadpunten gewoon die pas kunt gebruiken terwijl het oplaadpunt niet in de app staat. Ook zijn er aanbieders waar je gewoon met je bankpas of creditcard kan betalen. Maar je weet niet wat je onderweg tegenkomt. Er zijn ook aanbieders waar je alleen met de bijbehorende pas kunt opladen. En als je die niet hebt, dan heb je dus een probleem. Al met al viel het reuze mee en ging het opladen prima, duidelijk en snel. Maar voor een volgende buitenlandse rit, gaan we ons toch even verdiepen in andere aanbieders van oplaadpassen en er nog een of twee extra aanschaffen. Zo zag ik dat ook de ANWB een laadpas heeft. Maar we gaan vooral kijken naar welk land we dan gaan en welke aanbieder daar goede dekking heeft.

1 gedachte op “Met een elektrische auto naar (Disneyland) Parijs

  1. Pingback: Een weekje Volendam vanuit Roompot Marinapark VolendamBlogsbyingrid

Geef een reactie