Strijd mee tegen Alzheimer met Alzheimer Socks

Alzheimer DiseaseMijn oma was dement. Ze kon op een bepaald moment ook niet meer alleen thuis wonen. Ze kon niet meer zelfstandig wonen. Ze was in de war, maar wist bijvoorbeeld ook niet meer waar het koffiezetapparaat voor diende of het gasfornuis. En dat kan natuurlijk niet. Dat wordt gevaarlijk. Dus ging ze naar een verpleeghuis. Naarmate de tijd verstreek kon ze steeds minder. Het was soms best moeilijk om op bezoek te gaan, want ze (her)kende ons niet eens meer. Dementie is een heel vervelende ziekte. Het zou mooi zijn als er meer bekendheid over was. En ook meer onderzoek om het te behandelen en misschien in de toekomst wel te kunnen voorkomen of genezen. Daarom vond ik deze actie van alzheimer socks erg mooi. Hiermee steun je het alzheimer onderzoek aan het Alzheimercentrum Amsterdam.

Wat is dementie / Alzheimer?

AlzheimerDementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie komt in vele vormen voor en is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende en misschien we bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. We gebruiken deze namen (dementie en alzheimer) vaak door elkaar en bedoelen vaak hetzelfde. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Als je alzheimer hebt, krijg je problemen met je geheugen. Niet alleen wat betreft je dingen herinneren, maar ook in in je dagelijks leven. Je weet niet meer hoe dingen werken of waarvoor ze dienen. Zoals mijn oma had. Of je weet niet meer waar je je spullen hebt gelaten. Je bergt ze op de meest vreemde plekken op. Soms weet je de weg ook niet meer naar huis.

Feitjes over dementie en alzheimer *

Alzheimer komt in Nederland best veel voor, vind ik. Ze zeggen dat 1 op de 5 mensen een vorm van dementie krijgt. En waar ik met dementie aan mijn oma dacht, blijkt dat 10% van de Alzheimerpatiënten jonger dan 65 jaar. Van die cijfers schrik ik best wel. Er zijn nu ongeveer 270.000 mensen met dementie in Nederland, maar over 30 jaar wordt verwacht dat 500.000 Nederlanders dementie hebben, het merendeel de ziekte van Alzheimer. Daar hoor ik dan misschien ook wel bij.

Onderzoek naar behandeling en genezing van alzheimer

De ziekte van Alzheimer kan nog niet genezen worden, maar wel behandeld. Voor verder onderzoek is geld nodig. In het Alzheimercentrum Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de behandeling en genezing van alzheimer. En een van de manieren om dit onderzoek te steunen, is door het kopen van Alzheimer Socks: “Sokken met een boodschap”.

Alzheimer Socks: “Sokken met een boodschap”

20200207_0957437421233092471455432.jpgAlzheimer sokken zijn verkrijgbaar in drie maten: 35-38, 39-42  en 43-46. Ze kosten 7,99 euro en je betaalt 2,95 euro aan verzendkosten. De editie 2020 is al weer de vierde editie van de alzheimer sokken. Het zijn twee verschillende sokken. De sokken symboliseren de verwarring die mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie dagelijks ervaren. Door het kopen én dragen van alzheimer sokken steun je zichtbaar de strijd tegen Alzheimer én maak je alzheimer bespreekbaar. Hoe mooi is dat?

 

*: bron: https://alzheimersocks.nl/

Lees ook: Hero on socks

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400pinterest2

Geef een reactie