Voortgezet onderwijs | Hoe kies je een goede school?

Met de meiden in groep 7 en 8 komt het moment om te kiezen voor een nieuwe school steeds dichterbij. Anne zit in groep 8 en heeft inmiddels haar voorlopig advies gekregen. De eerste stap is dan ook te bepalen welke scholen in de buurt onderwijs aanbieden op haar niveau. En dan komt de volgende stap: een school kiezen. Maar hoe doe je dat? Hoe kies je een goede school voor je kind?

Hoe kies je een goede school?

Je kunt op verschillende manieren naar scholen kijken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de slagingspercentages en je kunt kijken hoe een school bekend staat. Dat hoor je meestal via via. Je kunt de websites bekijken en de leerkracht van de basisschool kan je er ook vast iets over vertellen. Ik vind het belangrijk dat Anne en wij een goed gevoel hebben bij de school waar ze het voortgezet onderwijs gaat volgen. Maar hoe bepaal je dat? En waar let je op? In deze blog vertel ik je waar wij op letten. Natuurlijk kan dat voor iedereen anders zijn, maar misschien heb je er toch wat aan. En heb je nog goede aanvullingen, dan horen we dat natuurlijk graag. Want ook voor ons is dit nieuw.

Lees ook: Cito-scores en de uitstroom naar het voortgezet onderwijs

Waar letten we op bij de keuze voor het voortgezet onderwijs

We hebben besloten dat we alle scholen in de buurt die het niveau van Anne aanbieden, gaan bezoeken. Dat zijn voor ons vier scholen. De scholen bieden een ouderavond aan, een open dag en speciale mini lessen voor kinderen uit groep 8. Deze gaan we allemaal bij alle vier de scholen bezoeken. Want zo krijgen wij, maar ook Anne wat meer gevoel bij de scholen en bij het voortgezet onderwijs. We hebben nu twee ouderavonden gehad. En ik merk dat ik op bepaalde dingen let en dat bepaalde dingen me opvallen.

Het lesrooster en de lestijden

Zo zijn bijvoorbeeld de lesroosters verschillend. Zo had de ene school lessen van 80 minuten, na elke les een pauze en daarnaast nog 5 flex lessen per week van 40 minuten. Een andere school had lessen van 40 of 50 minuten en na een paar lessen een pauze. Dat lijkt op wat ik vroeger op de middelbare school had. Hier moeten we over nadenken wat bij Anne past. Kan zij 80 minuten haar aandacht houden bij bijvoorbeeld een wiskunde les? Of is dat te lang? Maar misschien is het ook juist fijn en brengt het wat meer rust met zich mee want je hebt minder leswisselingen.

De grootte van de school

Ook een belangrijk aspect vind ik de grootte van de school. En dat is niet alleen het aantal leerlingen. Natuurlijk zit ook daar verschil in. De ene school die we bezochten heeft ongeveer 600 leerlingen; de andere 1.000. Maar ook bijvoorbeeld de omvang per niveau en per leerjaar.

Sommige scholen hebben alleen een onderbouw, andere scholen hebben zowel de onderbouw als de bovenbouw. Zit dit gescheiden of zit alles bij elkaar? En daarnaast de omvang per niveau. Een school biedt vaak verschillende niveaus aan. Wat is de omvang per niveau? En krijgt ieder niveau evenveel aandacht?

Lees ook: Het voortgezet onderwijs. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Dakpanklassen

Bij ons in de buurt wordt op de scholen veel gebruikt van dakpanklassen. Dat betekent dat in een klas kinderen zitten met twee verschillende niveaus. Een soort combinatieklas dus. Het voordeel is dat je nog kunt switchen. Wat ik belangrijk vind, is dat ons kind niet te laag wordt ingedeeld, maar zeker ook niet te hoog. Want als ze continu op hun tenen moeten lopen om te presteren, gaat de lol er al snel van af. Maar tegelijkertijd is het wel mooi als er doorstroommogelijkheden zijn. Stel je kind heeft een TL advies en komt op een VMBO school, maar blijkt het heel goed te doen. Moet het kind dat naar een andere school om Havo te kunnen volgen? Of is dan de keuze voor een dakpanklas TL/Havo een betere optie? Maar dat moet dan wel aangeboden worden. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Dus je moet een beetje kunnen inschatten wat de capaciteiten van je kind zijn en in welke (dakpan)klas je kind het beste zou passen.

Gebruik van computers/laptops en mediawijsheid

Natuurlijk zullen de meeste scholen nog steeds lesboeken gebruiken. Maar in onze samenleving zijn computers, laptops en tablets niet meer weg te denken en het internet biedt ook voor informatie en onderwijsmogelijkheden. Ik ben dan ook benieuwd in hoeverre scholen gebruik maken van computers. Moeten kinderen een eigen laptop hebben/aanschaffen. En bij welke vakken wordt hiervan gebruik gemaakt?

Hoe is de ouderavond georganiseerd?

Wat me opviel, is dat de organisatie van de ouderavonden heel verschillend is. De ene school had een veel strakkere organisatie met een duidelijk programma dan de andere school. Hoeveel ruimte is er voor het stellen van vragen? Zijn er ook (eerstejaars) leerlingen aanwezig om vragen aan te stellen? Maar ook, waar besteedt de school aandacht aan tijdens de ouderavond. Ik denk dat ze vooral aandacht besteden aan hetgeen waar ze goed in zijn. Dat willen ze laten zien. Ze zullen niet gaan vertellen waar ze minder goed in zijn.

Wat mij bijvoorbeeld opviel is dat op een van de scholen die wij bezochten veel aandacht was voor twee niveaus (BBL en KBL) en dan ook nog vooral over de profielen die de leerlingen kunnen kiezen eind leerjaar twee. Maar voor het TGL niveau dat ook op deze school aangeboden wordt, was veel minder aandacht tijdens de ouderavond. Ik vraag me dan ook af hoe dat op school gaat. Krijgt dit niveau dan ook minder aandacht? Of hadden ze de ouderavond beter kunnen opsplitsen in een ouderavond BBL/KBL en een ouderavond TGL? Ook misten we uitgebreide informatie over de onderbouw of over het eerste jaar op deze school. Veel werd verteld en getoond over de profielen die je kind pas eind leerjaar twee kiest. Dus we zagen veel wat pas gaat spelen vanaf leerjaar 3. Het was leuk om te zien, dat zeker. Maar dat is niet de informatie die we nu verwachten. Ik zou nu juist meer algemene informatie en informatie over de onderbouw en minder over de bovenbouw. En ik had het fijn gevonden als alle niveaus evenveel aan bod waren gekomen.

Extraatjes

Om zich te onderscheiden bieden scholen vaak extraatjes aan. Denk hierbij aan extra lessen, vakken of sport die gevolgd kunnen worden, Engelstalig onderwijs of praktijk-rijk onderwijs. Omdat wij vlakbij de Duitse grens wonen, zijn er hier ook scholen die zich juist op Duits en de samenwerking met Duitsland richten. Deze extra’s zijn leuk en interessant maar wat mij betreft is de basis belangrijker.

Waar gaan we op letten bij de volgende ouderavonden?

Nu we twee ouderavonden hebben bezocht, merk ik dat ik meer gevoel begin te krijgen bij het voortgezet onderwijs van tegenwoordig. Ook merk ik wat ik belangrijk vind en wat ik graag wil weten om een goede keuze te kunnen maken. Voor nu is dat:

  • de grootte van de school (aantal leerlingen totaal, maar ook onderbouw versus bovenbouw en per niveau)
  • lesrooster (hoe lang duurt een les, hoe lang duurt een lesdag etc.)
  • welke niveaus worden er aangeboden, welke dakpanklassen en wat zijn de doorstroommogelijkheden

En daarnaast heel belangrijk wat voor gevoel krijgen we bij de school en zien we Anne hier naar toe gaan? Naast het bezoeken van de ouderavonden door ons, gaat Anne komende tijd een aantal scholen bezoeken voor minilessen. En begin 2023 zijn de open dagen en gaan we samen met de meiden de open dagen bezoeken. En dan hopen we een goede keuze te kunnen maken voor een school waar we een goed gevoel bij hebben.

Waar let jij op / ga jij op letten bij het kiezen van een school voor het voortgezet onderwijs?

1 gedachte op “Voortgezet onderwijs | Hoe kies je een goede school?

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Het voortgezet onderwijs. Hoe zit dat nou eigenlijk?Blogsbyingrid

Geef een reactie