Misschien ken je het wel van je kinderen of heb je er zelf last van: wagenziekte. Niet fijn en niet handig. Bij ons heeft Anne er last van. Ze krijgt een zere buik, voelt zich niet lekker en misselijk en soms moet ze zelfs overgeven. Maar hoe komt het en wat kunnen we er aan doen?
Wagenziekte
Wagenziekte is een vorm van reisziekte of bewegingsziekte. Bewegingsziekte kun je krijgen op zee, maar ook in het vliegtuig, de auto, bus of trein. Sommige mensen hebben er ook last van in een (snelle) lift, in de speeltuin, bijvoorbeeld op een schommel, in een pretpark of een kermisattractie. Anne heeft het dus in de auto. Het maakt soms niet uit of we maar een klein stukje rijden, dan kan ze er al last van hebben. Maar zeker wanneer we verder weg gaan, bijvoorbeeld op zomervakantie of laatst een paar dagen Disneyland Parijs, dan is het voor haar geen leuke reis. Opvallend vind ik wel dat ze er de ene keer meer last van heeft dan de andere keer. Ze hoeft ook niet altijd over te geven. En voelt ze zich aan het begin van de rit niet lekker, maar heeft ze na een dutje nergens meer last van.
Waar komt het vandaan?
Of je reisziekte hebt, heeft te maken met aanleg. Het is wel duidelijk dat het iets met je evenwichtsorgaan te maken heeft. Bij kinderen, waarbij het evenwicht nog niet helemaal ontwikkeld is, komt het namelijk veel vaker voor dan bij volwassenen. Maar wanneer is het evenwicht wel helemaal ontwikkeld en krijgt Anne er minder last van? Waarschijnlijk pas over een paar jaar, want volgens mij groeit dat mee door in de puberteit.Reisziekte krijg je omdat je, via je lijf en evenwichtsorgaan, allerlei bewegingen voelt die
niet lijken te kloppen met wat je ziet. Je hersenen kunnen dat niet goed aan en niet goed combineren en daarom word je misselijk, soms zo erg dat je moet overgeven.
Wat kun je er tegen doen?
Reisziekte zoals wagenziekte is vooral erg vervelend. Het gaat vaak pas over als je even buiten staat of je op de plaats van bestemming bent. Maar je wilt natuurlijk liever op vakantie zonder een vervelende reis. Er wordt gezegd dat het belangrijk is om uitgerust en fit te zijn en verder te letten op eten en drinken. Nu geeft Anne zelf al aan of ze wel of geen zin heeft om iets te eten of te drinken tijdens de reis. Als ze zich niet lekker voelt, heeft ze ook zeker geen zin in een snoepje of zo. Er wordt in ieder geval aangeraden of een lichte maaltijd te eten, maar zeker niet te veel. Daarnaast is het verstandig om koolzuurhoudende dranken en vette of zure voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden en te snoepen met mate.Het kan ook uitmaken waar je gaat zitten. Achterin de auto is de kans op wagenziekte het grootst. Maar ik moet eerlijk toegeven dat wij toch als ouders samen voorin zitten als we op vakantie gaan. Met een korte rit of schoolreisje kan Anne prima voorin zitten, maar op vakantie toch niet.
Andere tips
Andere tips om de wagenziekte zo veel mogelijk te voorkomen is bijvoorbeeld voldoende frisse lucht. Af en toe het raampje open en regelmatig even stoppen en in de buitenlucht gaan staan. Lezen helpt meestal niet, maar daar word je vaak juist nog misselijker van. Kijken naar buiten en dingen ver weg, is vaak prettiger dan dingen dichtbij. Wij zetten wel eens een filmpje op. Geen idee of dat goed of juist niet goed is. Het is in ieder geval afleiding. Kinderen moeten in ieder geval hoog genoeg zitten, zodat ze naar buiten kunnen kijken en rustig rijden zonder te veel remmen en weer optrekken, is vaak prettiger.
Medicijnen en andere middeltjes
Er zijn medicijnen die zorgen dat je niet misselijk wordt en geen braakneigingen krijgt. Hier kun je wat suf van worden en ze zijn vaak op recept verkrijgbaar. Daarnaast heb je verschillende tabletjes die ook ook voor kinderen geschikt zijn, Wij gebruiken ze wel, maar of ze nu echt helpen? Anne heeft nog steeds last, maar misschien wel minder? Dat is moeilijk te zeggen.
Daarnaast zijn er ook veel huismiddeltjes. Sommige mensen doen dopjes in hun oren of pleisters achter de oren. Sommige mensen zweren bij het gebruik van watjes. Door een watje in je oor te stoppen zou je je evenwichtsorgaan kunnen ‘afleiden’, waardoor geen wagenziekte ontstaat. Als je kind rechtshandig is, moet je het watje in het linkeroor doen en andersom. Ook zouden er homeopathische middelen zijn.
Ook zou gember(poeder) helpen tegen reisziekte, bijvoorbeeld te koop in de vorm van capsules. En tegenwoordig heb je ook polsbandjes met een drukker tegen wagenziekte die werkt op basis van acupressuur. Door een constante lichte druk op de drukpunten te geven, worden blokkades in de energiebanen opgeheven. Dit zou verlichting bij misselijkheid geven en het lichaam komt hierdoor weer in balans. Hier hebben wij geen ervaring mee. Wel ben ik benieuwd naar jullie ervaringen. Hebben jullie nog tips tegen wagenziekte?
Volg BlogsbyIngrid ook op social media:
Gelukkig hier geen van alles geen last van 🙂
als kind hielpen die pilletjes mij het beste, nu ik een “groot mens” ben is het helemaal over!( er is hoop )
Bij mij hielp voorin zitten het beste, al die andere dingen hadden weinig effect
Twee van mijn drie kids hebben er enorme last van. Ik heb alles geprobeerd en voor mijn dochter helpen de polsbandjes echt goed moet ik zeggen. Bij mijn zoontje weer helemaal niet!?! Die neemt een tabletje iets voordat we wat langer in een auto of bus moeten. Hij heeft er geen last van in de trein/tram.
Oeh wat lastig zeg. Heb er zelf geen last van en mensen met kinderen in de omgeving ook niet.
Inderdaad een lastig probleem. Ik heb er al sinds kind last van, en nu ook helaas nog steeds. Gelukkig zit ik nu vaker voorin en dan is het vele malen minder, maar ik kan nog steeds niet lezen of iets doen tijdens het autorijden.
Ik was vroeger (en mijn broertje) ook altijd wagenziek. We hadden van die vieze gele pilletjes.
Pingback: Blogsbyingrid | De kracht van helende stenenBlogsbyingrid