
Ineens worden ze ouder, die meiden van ons. En ineens gaan ze zich anders gedragen en krijgen ze andere interesses. Zo wordt er graag geshopt. Maar zijn de meiden ook fan van nagellakjes, bruisballen en lekkere geurtjes. En nu willen ze dus ook aan de deo.
Zelf gebruik ik al jaren dezelfde deodorant. In de media en ook op social media wordt er veel gesproken over ingrediënten van deodorants en dat deze niet goed voor je zijn. Tijd voor een onderzoekje dus. Want eigenlijk weet ik niet wat er in mijn eigen deodorant zit. En ik wil voor de meiden een goede keuze maken.
Welke ingrediënten zitten juist wel of niet in een goede deodorant?
Ik vind het belangrijk om niet zo maar een deodorant te kopen, maar een goede deodorant zonder bijvoorbeeld parfum of alcohol. Dat zegt tenminste mijn gevoel. Dat zijn ingrediënten waar je even alert op moet zijn. Maar zijn er nog meer? Zoals aluminium? Daar hoor je ook veel over. Dat werd dus even etiketten lezen en op onderzoek uitgaan.
Parfum

Parfum in een deodorant hoeft geen probleem te zijn. Maar ik vind zelf een overheersende parfum geur van een deodorant niet lekker. Ook een zweetgeur die iemand probeert te maskeren door een sterk geurende deodorant, maakt de geur alleen maar erger naar mijn mening. Een subtiele geur is prima, maar je moet wel eerst even testen of je er wel tegen kunt. Want parfum kan een allergische reactie veroorzaken.
Alcohol
Op verpakkingen van verzorgingsproducten staat soms alcohol vermeld als ingrediënt. Er bestaan verschillende alcoholen. Je kunt ze herkennen aan hun naam, die eindigt op ‘-ol’. In persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant wordt alcohol vaak gebruikt als stof om bacteriën te doden. Het gaat hier om zowel ethanol als isopropanol. Soms lees je ook ‘alcohol denat.’ als ingrediënt op de verpakking.
Ook zie je vaak andere alcoholen op de verpakking staan, bijvoorbeeld 2-fenoxyethanol of benzyl alcohol. Dit zit in lage hoeveelheden in producten en heeft verschillende functies zoals conserveermiddel (2-fenoxyethanol), oplosmiddel en/of geurstof (benzyl alcohol). Daarnaast heb je ook nog stearylalcohol, cetylalcohol, cetearylalcohol en octyldodecanol. Dit zijn hydraterende en verzorgende stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten. Ze zorgen er voor dat de huid vocht behoudt en de huid zacht aanvoelt. Alcohol is dus iets wat vaak voorkomt in producten en niet schadelijk hoeft te zijn. Belangrijk is dat het niet in grote hoeveelheden in producten voorkomt.
Aluminium
Veel deodorants bevatten aluminium als werkzame stof tegen zweetgeur. In anti-transpirant deodorant zit bijna altijd aluminium in de vorm van aluminiumzouten. Dit zijn chemische stoffen waar aluminium in zit. De meest gebruikte variant is aluminium chloorhydraat. Het aluminiumzout zorgt er voor dat zweet (tijdelijk) niet naar buiten kan en de huid droog blijft. Soms worden ook Aluminium zirconium of Aluminium sesquichlorohydrate toegepast in deodorant.

Is aluminium dan slecht voor je? Daar zijn de meningen over verdeeld en hierover lees je veel verschillende meningen. Zoals gezegd, blokkeert aluminium je zweetklieren, waardoor er geen zweet meer door kan. Op de korte termijn is dat fijn, maar zweten doe je niet voor niets. Je lichaam moet het zweet kwijt om af te koelen en om afvalstoffen kwijt te raken.
Ook wordt gesteld dat aluminium (vooral aluminium chloorhydraat) niet alleen op je huid blijft, maar ook wordt opgenomen in je bloedbaan. Je lichaam herkent aluminium niet en kan het ook niet afbreken. Daardoor stapelt het alleen maar op in je lichaam. Aluminiumzouten kunnen daarnaast het hormoon oestrogeen imiteren. En chemicaliën die hormonen imiteren, kunnen de kans op borstkanker verhogen. Aan de andere kant wordt gesteld dat in betrouwbare wetenschappelijke studies geen direct verband is aangetoond tussen het gebruik van deodorant met aluminium en het ontstaan van borstkanker. Dit is bevestigd door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (SCCS) dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten. Dit maakt het alles wel lastig om een goede keuze te maken.
Parabenen
Er is weinig onderzoek gedaan naar het langdurig gebruik van parabenen in cosmetica en daardoor is het onduidelijk of parabenen schadelijk zijn en in welke mate of juist niet. Volgens de Europese wetgeving zijn parabenen officieel goedgekeurd voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG). Daarnaast staat aangegeven dat alle cosmetische producten die parabenen bevatten, veilig gebruikt kunnen worden. Toch zijn er mensen die geen voorstander zijn van het gebruik van parabenen. Van een aantal parabenen wordt gedacht dat ze hormoonverstorend te zijn. Zelf kun je merken wanneer je een parabenen allergie hebt doordat je op je huid allergie symptomen hebt, zoals een rode huid, bultjes, jeuk of schilfers na gebruik van producten met parabenen. In de ingrediëntenlijst staan parabenen vaak vermeldt als methyl-, ethyl-, propyl- en butyl-parabenen.
Propyleenglycol

Propyleenglycol is een stof gemaakt van petroleum en wordt gebruikt in cosmeticaproducten als zachtmakend, smeerbaar middeltje. Propyleenglycol ontvet en droogt de huid uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het wordt ook in deodorant gebruikt om je oksels zachter en gladder te laten voelen.
Propyleenglycol wordt echter gelinkt aan lever- en nierschade en zou ook niet goed zijn voor hart en zenuwstelsel. Tussen de ingrediënten zijn propyleenglycol en andere stoffen die gemaakt worden van petroleum te herkennen als petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.
Ftalaten
Van ftalaten had ik nog nooit gehoord. Om deodorant en andere cosmetische producten goed mengbaar te maken worden er vaak weekmakers, ofwel ftalaten, toegevoegd. Weekmakers dus. Daar heb ik wel eerder over gehoord, maar nog niet eerder gelinkt aan cosmetica, eerder aan speelgoed. Ook ftalaten kunnen de hormoonhuishouding verstoren. Ftalaten te herkennen als: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP). In de EU zijn de ftalaten DEHP, DBP en BBP verboden in speelgoed. In speelgoed voor kinderen tot drie jaar oud zijn ook DINP, DIDP en DNOP verboden. Toch vreemd als zoiets wel in een cosmetica product zit toch?
Triclosan
Triclosan is een anti-bacteriële stof die gebruikt wordt in verschillende verzorgingsproducten zoals ook deodorants. Ook Triclosan wordt als een hormoon verstoorder gezien. Het is goed om te weten dat in Europa het gebruik van triclosan in cosmetica is geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Een onafhankelijke, wetenschappelijke commissie van de EU heeft het gebruik van triclosan als conserveermiddel in een beperkt aantal persoonlijke verzorgingsproducten goedgekeurd, namelijk zeep/douchegel, tandpasta, gezichtspoeders, nagelproducten en deodorant. In deze producten is het toegestaan, omdat het met de toegestane dosis van 0,3%, veilig is voor je gezondheid.
Welke ingrediënten zitten er in mijn eigen deodorant?
Zelf gebruik ik een deodorant roller van Dove. Ik ben er erg tevreden over. In mijn deodorant zitten de volgende ingrediënten:
Aqua, Aluminum Chlorohydrate, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycerin, Steareth-2, Parfum, Steareth-20, Disodium EDTA, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Linalool

Ik schrok toch wel even toen ik zag dat sommige ingrediënten die ik hierboven beschreef er in zitten. Nu moet je er wel rekening mee houden dat hoe hoger/eerder een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, hoe meer er van dit ingrediënt in het product zit. Van Aluminum Chlorohydrate werd ik dus op deze ingrediëntenlijst wat minder blij.
Maar ik ga ook eens onderzoek doen naar de andere ingrediënten. Misschien leer ik daar ook nog wat van. En ik ga nadenken of ik deze deodorant wel wil blijven gebruiken. Ook heb ik nu het een en ander geleerd over ingrediënten en ben ik wel nieuwsgierig naar nog meer info over deze en andere ingrediënten.
Weet jij welke ingrediënten er in jouw deodorant zitten?
Bronnen:
Pingback: Blogsbyingrid | Een goede deo voor je kind of puberBlogsbyingrid