Lezen: Het kleine huis bij de rivier

Het kleine huis bij de rivier van Selma Noort is een intrigerend boek met een ontroerend verhaal over kinderen die opgroeien op een smalle dijk – met alle schoonheid en gevaren die daarbij horen. Van de tekst op de achterzijde van het boek kregen we al kippenvel:

“Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog.
‘Joes, lieverd, wij zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’
Joes durfde niet te praten en niet te huilen.
Hij durfde niet te slikken.
Hij durfde niet eens adem te halen.”

Lezen: Het kleine huis bij de rivier

Het boek gaat over Joes en Amber. Ze wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen in de rivier en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen, en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af.

De eerste bladzijdes van het boek zijn heel indrukwekkend. Het gaat over het moment dat een vrachtwagen op Joes’ slaapkamer is afgereden. En dat ging niet goed, want hij is zo het huis ingereden. En dat op het moment dat Joes in bed ligt te slapen. En terwijl iedereen nu juist zo zijn best heeft gedaan om dat niet te laten gebeuren. Daarna begint het boek eigenlijk en leer je Joes, Amber en hun familie kennen. Hun familie woont al generaties lang op de dijk. Maar de tijden veranderen en de dijk wordt steeds gevaarlijker. En dan iets over de helft van het boek, gebeurt het ongeluk met de vrachtwagen en gaat het verhaal verder. Dan gaat het over de gevolgen van het ongeluk en welke veranderingen daardoor plaatsvinden.

Het boek is erg leuk en soms best spannend om te lezen. Je merkt dat het boek geschikt is voor iets oudere kinderen (vanaf negen jaar) want het boek heeft niet zo veel illustraties. Het is een spannend en ook wel ontroerend boek, omdat het een einde van een rustig en zorgeloos tijdperk lijkt te zijn..

Waar te koop

Ook benieuwd naar dit boek? Dit boek van uitgeverij Leopold kost € 15,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via kinderboeken.nl of Bookspot. ISBN: 9789025881504

Nog meer leuke kinderboeken

Uitgeverij Leopold heeft nog veel meer boeken voor kinderen. Lees ook de volgende blogs:

Lezen: Time Travelers – Rennen voor je leven

Drakenstorm – De drakenleerling

Miljonairskind | Het verborgen eiland

Hallo allemaal! Het LEUKSTE voorleesboek door juffen en meesters

Het geheim van de YouTube ster

Help! Een klas zonder meester

Het geheim van de wifi

500 appjes die ik niet wil lezen

Dit is een gesponsorde post met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie