Back to school! Ben jij er al klaar voor?

Is de zomervakantie bij jullie ook omgevlogen? Wij gingen direct de eerste twee weken van de zomervakantie al op op vakantie. En de weken daarna deden we leuke dingen, gingen de meiden uit logeren en moest er ook al weer gewerkt worden. En dan ineens is het de laatste week van de zomervakantie. Die vakantie is omgevlogen! Anne begon al weer met de volleybal training. En komende maandag weer naar school.

Ook wel weer lekker dat alles weer ‘gewoon’ wordt en we weer een ‘normaal’ ritme krijgen. Maar zijn we eigenlijk wel klaar voor back to school? In deze blog 10 reminders voordat maandag school weer begint (en de wekker weer om 7 uur gaat).

1. Begin op tijd met wennen aan het schoolritme

Dit advies heb je vast vaker gehoord. Laat de kinderen weer wennen aan het schoolritme een week van te voren. Zo kunnen ze fris en fruitig aan hun eerste schooldag beginnen. Dus op tijd op staan en op tijd naar bed.

Dat lukte hier afgelopen week nog niet echt. We keken de slimste mens en daarna moesten ze naar bed. Dus ongeveer rond half 10 lagen ze er in. En dat is voor een doordeweekse dag normaal toch echt te laat. Ook lieten we de meiden gewoon uitslapen. Behalve een dag, want ik had voor Anne een afspraak bij de tandarts gemaakt om 8 uur s ochtends. Dat was dus vroeg op staan.

2. Maak een boodschappenlijst

Voor het nieuwe schooljaar hebben ze soms van alles nodig. Dus check even of de broodtrommels nog heel zijn, de drinkbekers niet lekken en de gymschoenen nog passen. Controleer ook even of de schooltas en gymtas nog voldoen. Omdat Annes training al begon, hebben wij vorige week al nieuwe sportschoenen voor de meiden gekocht. Daar kochten we ook direct een nieuwe schooltas voor Emma, want haar oude tas was echt te vies. Broodtrommels en drinkbekers hebben ze nog.

Lees ook: Wat heeft je kind nodig het eerste jaar in het voortgezet onderwijs?

3. Tassen en broodtrommels schoon?

Natuurlijk had je dit de laatste schooldag al moeten doen. Even controleren of de tassen leeg en schoon zijn. Broodtrommels en drinkbekers schoonmaken en controleren of ze nog heel zijn en niet lekken. Ben je dit vergeten, dan wordt het hoog tijd dat je dit alsnog doet.

4. Zorg dat je de avond van te voren alles klaarzet

Het klinkt van de ene kant heel logisch en van de andere kant misschoen overdreven. Maar hoe lekker is het dat de eerste schooldag (wanneer iedereen toch niet echt lekker fris en fruitig en op tijd wakker wordt) alles al klaar staat. Tafel gedekt, broodtrommels, drinkbekers en tassen klaargezet. Dat is de volgende ochtend echt fijn.

5. Samen ontbijten

En als alles dan toch klaarstaat, dan heb je ook even de tijd met en voor elkaar om samen te ontbijten. Ontbijten is natuurlijk een belangrijk eetmoment maar ook een sociaal moment.

6. Zorg dat alle fietsbanden zijn opgepompt

Dit merkten wij de laatste week van de vakantie al. Een paar keer op de fiets naar het dorp en je merkte dat de banden wat zacht waren. Dus toen toch maar even alle banden gecontroleerd en opgepompt. En als je dan toch bezig bent, controleer ook even of het stuur rechtstaat en de remmen en verlichting het goed doen. Veiligheid voor alles.

7. Lezen

Ieder kind op de basisschool krijgt vanaf dat ze kunnen lezen voor in de zomervakantie een leeskaart, leesmeter of leesbingo mee. Want blijven lezen is super belangrijk. En ja dat is zo, maar toch schiet het er nog al eens bij in. Wij zijn het laatste weekend van de vakantie naar de boekenmarkt in het dorp geweest. Emma heeft een leesboek gekocht. Telt dat ook?

8. Houd het weekend voor school weer begint een beetje rustig

Tja. Dat was voor ons een beetje lastig. Want de zomerfeesten zijn dat weekend bij ons in het dorp. Dus dat betekent boekenmarkt, rommelmarkt en kermis. Rustig? Nee vooral lawaai, druk en veel prikkels. Maar ook super gezellig en erg leuk.

9. Back to school outfit

Wat doen ze die eerste schooldag na de vakantie aan? Het is natuurlijk even de vraag wat voor weer het wordt. Maar wij hebben bijvoorbeeld de afspraak dat ze niet op slippers naar school gaan (tenzij het echt bloedheet is). Dus na weken op blote voeten of slippers moeten we de sneakers en sneakersokken weer uit de kast halen.

10. Maak je niet druk

De allerbelangrijkste tip wat mij betreft: Maak je niet te druk. Voor je het weet, zit je weer in het ritme en snak je weer naar vakantie. En ben je die eerste schooldag iets vergeten? So what?

Geef een reactie