Camping in de Franse Jura: Domaine de Chalain

Deze zomervakantie gingen wij 11 dagen naar de Franse Jura. Bij het dorpje Doucier ligt de camping Domaine de Chalain. Op aanraden van vrienden boekten we deze camping en daar hebben we geen spijt van gehad. In deze blog lees je de voordelen en de nadelen van deze camping.

Camping Domaine de Chalain

Wij boekten onze vakantie online via Vacansoleil. We kozen voor een zespersoons stacaravan met airco: het type Waikiki. De stacaravan was prima. Het was schoon en netjes. We hadden een apart toilet en een badkamer met nette douche en wastafel. Ook hadden we een overdekte veranda met tuinmeubilair. Wel miste ik ligbedjes. Die zag ik bij stacaravans en tenten van andere aanbieders wel. Ik vond het wel handig dat je de auto bij de caravan (of je tent) kon parkeren. Dus geen gesleep met spullen of boodschappen. Camping Domaine de Chalain is een vrij grote camping (700 plaatsen), maar eigenlijk merk je daar niet zo veel van. Het is een viersterren camping en voor zover wij konden zien waren de (sanitaire) voorzieningen erg netjes.

Het weer in de Franse Jura

Als je naar de Jura op vakantie gaat, moet je wel rekening houden met kans op regen. Wij hadden de pech dat onze eerste week net viel in de week dat het slecht weer was in dit deel van Frankrijk, maar ook in andere delen van Europa. We zaten er in de dagen dat er in Nederland, België en Duitsland ook flinke overstromingen waren met veel schade. De eerste vier dagen was non-stop regen. Dat was een flinke tegenvaller. Gelukkig vermaakten we ons met zwemmen in het binnenzwembad op de camping, shoppen in overdekte winkelcentra zoals in Besançon en een bezoekje aan de grot van Moidons. Gelukkig klaarde het enkele dagen later op en dan is het ook prachtig weer.

Zwembaden op camping Domaine de Chalain

Bij camping Domaine de Chalain heb je genoeg keuze wat betreft zwemplezier. Er is een binnenzwembad. Een leuk zwembad voor de kinderen met een apart bubbelbad, een apart kindergedeelte, een diep bad met startblokken waar de kinderen ook dingen konden opduiken en stoeltjes langs de zijkant waar je lekker kon zitten.

Naast het binnenzwembad is er ook een buiten zwembad op camping Domaine de Chalain. Het buitenzwembad is een leuk zwembad voor kinderen. Het zwembad heeft leuke glijbanen. Ook is er een klimtoestel en een een gave waterspeeltuin. Wat ik minder aan het buiten zwembad vond, is dat er geen ligbedjes, stoelen of ligplaatsen waren rondom het zwembad. Wel was er een mooie, grote ligweide, maar daar had je geen zicht op het (hele) zwembad. Met oudere kinderen met een zwemdiploma is dat niet zo’n probleem, maar met kleinere kinderen zou ik dat niet zo fijn vinden.

Tijdens onze vakantie golden Corona regels. Dat betekende dat er in het binnenbad niet meer dan 100 personen mochten zwemmen en buiten niet meer dan 700 personen. Toen het regende hebben we wel even in de rij moeten staan bij het binnenzwembad. Er moesten eerst mensen uit, voor wij naar binnen mochten. Normaal gesproken is het zwembad (tegen betaling) ook toegankelijk voor niet-camping gasten, maar dat was nu niet het geval.

Wel fijn was dat zowel in het binnenbad als het buitenbad toezicht was door badmeesters.

Het meer: Lac de Chalain

Camping Domaine de Chalain ligt aan het meer Lac de Chalain. Het meer is echt prachtig. Vanuit de camping loop je zo naar het strand aan het meer. Bij het strand is ook een groot speelveld. Er zijn ook picknicktafels een volleybal, basketbal en voetbalveldje. Bij het meer is toezicht. Een gedeelte van het meer is afgezet met lijnen; daar is het nog niet zo diep. Verderop in het water ligt een vlot, waar de oudere jeugd naar toe kan zwemmen en af duiken of springen. Ook kun je allerlei watersporten beoefenen. Zo kun je bijvoorbeeld een waterfiets, kajak of sup huren. Wij kochten in het camping winkeltje een opblaasboot met peddels. De kinderen hebben genoten. Lekker peddelen, af en toe even lekker dobberen en varen naar het vlot om daar te spelen.

Ook de omgeving van het meer is prachtig. Je kunt een wandeling om het meer maken. Er zijn mooie paden en aan de zijkant ook super leuke strandjes te vinden na wat klimmen en klauteren.

Ook leuk is om ’s avonds naar het meer te gaan. Wij aten een pizza op het strand en keken samen naar de zonsondergang. Zo mooi.

Voor- en nadelen van camping Domaine de Chalain

Ik zou deze camping iedereen aanraden. Hou wel rekening met het weer. Daar hadden wij de eerste dagen echt pech mee. Gelukkig was het de overige dagen prachtig weer. Wat ik een nadeel vond, was dat de wifi echt heel slecht was. Op rustige tijden (lees: middenin de nacht) was de wifi best ok, maar overdag was het lastig om op internet te komen. Dat is vooral lastig als je op zoek bent naar een leuk uitje in de buurt of wilt appen. Op sommige plekken zoals bij de receptie en bij het meer was de wifi beter dan bij de stacaravan. De slechte wifi vond ik wel echt een nadeel.

Ook hadden wij geen tv in de stacaravan. Op zich geen probleem. Het is niet zo dat we op vakantie en zeker niet in het buitenland veel tv kijken. Maar in combinatie met de slechte wifi, konden we bijvoorbeeld het nieuws niet goed volgen. En met corona, de strengere regels die kwamen omdat Nederland op rood ging en het noodweer in Nederland hadden we toch graag iets beter het nieuws kunnen volgen. Ook was ten tijde van onze vakantie de ontknoping van de Tour de France en een F1 race met Max Verstappen. Ook dat hadden we graag gevolgd.

De kleine supermarkt, de bakker, de afhaalmaaltijden, de ijscoboer en de winkeltjes bij het meer waren top. Je kon halen wat je nodig had. Voor een iets grotere supermarkt reed je iets verderop het dorpje uit en op ongeveer 20 minuten rijden zaten de echte grote Franse supermarkten. Minder vonden wij de tennisbaan en de midgetgolf baan. Deze waren slecht onderhouden. Wel erg leuk waren de tafeltennistafels. Er stonden er meerdere op een soort pleintje en dat was erg leuk en gezellig. Daar vlakbij was ook de jeu de boules baan. Ook erg leuk en altijd gezellig druk.

Al met al vinden wij deze camping een aanrader. Of we nog eens gaan, durf ik niet te zeggen, want het slechte weer is toch wel een dingetje en komt vaker voor in die omgeving. Misschien als je kort van te voren boekt en daardoor zeker weet dat je mooi weer hebt, is het een mooie camping om te boeken.

Leuke uitjes in de Franse Jura:

Waterval, grotten en abdij in Baume-les-Messieurs

De watervallen van Hérisson

De grot van Moidons

1 gedachte op “Camping in de Franse Jura: Domaine de Chalain

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Leuk uitje in de Franse Jura: De watervallen van HérissonBlogsbyingrid

Geef een reactie