Leuk uitje in de Franse Jura: Waterval, grotten en abdij in Baume-les-Messieurs

Een leuk plaatsje om heen te gaan op vakantie in de Franse Jura is Baume-les-Messieurs. Hier heb je dichtbij elkaar een paar leuke uitjes, namelijk de waterval, de grotten en de Abdij. Toen wij gingen had het net een aantal dagen heel hard geregend. Zo hard dat de grotten dicht waren. Heb je ook te maken gehad met zware regenval check dan eerst even de website van de grotten of ze wel open zijn.

De waterval in Baume-les-Messieurs

Als je naar de waterval en de grotten in Baume-les-Messieurs gaat, houd dan de route naar de abdij aan. Daar aangekomen kun je er voor kiezen om te parkeren bij de Abdij, maar dan is het nog een flink stuk (twee tot drie km) lopen, deels omhoog. wij kozen er voor om zover mogelijk door te rijden met de auto. Je kunt parkeren bij de waterval zelf of een klein stukje doorrijden omhoog tot de parkeerplaats bij de grotten. Wij parkeerden bij de waterval. Daar zit ook kerkje en een leuk eettentje.

De waterval is prachtig en enorm.

Je kunt helemaal om de waterval lopen aan beide kanten. Die omgeving en natuur is prachtig. Je loopt op mooie paden van de onderkant van de waterval naar de top en hebt prachtig uitzicht.

De grotten in Baume-les-Messieurs

Vanaf de parkeerplaats bij de waterval kun je omhoog lopen naar de ingang van de grotten. Het is maar een klein stukje maar wel steil omhoog. Het is prima te doen. Je kunt ook er voor kiezen om met de auto naar boven te rijden en bij de grotten te parkeren. Ook bij de grotten zit een terrasje en kun je iets eten en drinken. De grotten zijn alleen te bezoeken met een gids. Wij moesten een uurtje wachten op de volgende rondleiding. Maar het is heerlijk wachten op het terrasje en de kinderen kunnen lekker spelen, want de omgeving is prachtig.

Na een uurtje konden we met de gids de grotten bezoeken. Helaas sprak de gids alleen maar Frans. Gelukkig krijg je wel een papier mee met de informatie in het Nederlands over de grotten en de gedeeltes die je gaat zien. Je gaat via een trap buitenom langs de rotsen bij de grotten naar binnen. Af en toe is het smal of laag en moet je bukken. Het is niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. Voor kinderen is het prima te doen.

De grotten zijn echt prachtig. Er zitten ook vleermuizen. Dat vond Emma een eng idee. Maar we hebben slechts 1 vleermuis zien vliegen. Je ziet heel veel mooie druipstenen en zelfs een zaal met een meer. In het meer leven vlo-kreeften. Kleine beestjes van 1 tot 2 cm. We hebben er een gezien. Maar helaas konden we er geen foto van maken.

Je loopt een soort rondje in de grotten en bezoekt verschillende zalen. Je loopt de grotten 450m in en dan weer terug. De hoogste zaal is ruim 70m hoog. Om naar de laatste zaal te gaan, ga je via 115 traptreden. Dan kom je bij de diepste zaal van 120m diep. Wij vonden het bezoek aan de grotten van Baume-les-Messieurs een geweldige ervaring en een echte aanrader.

Wij waren met zijn vieren (2 volwassenen en 2 kinderen) en een bezoek aan de grotten kostte € 27.

De abdij in Baume-les-Messieurs

We hebben ook even een bezoek gebracht aan de de keizerlijke Sint-Pietersabdij van Baume-les-Messieurs, een voormalige benedictijnenabdij. Super leuk om de abdij te bezoeken en ook de verschillende ruimtes er om heen. Je kunt de abdij ook met een gids bezoeken en dan kun je bijvoorbeeld dichter bij het altaar komen. Dit hebben wij niet gedaan. We hebben de abdij van binnen bekeken en een kaarsje aangestoken. Buiten hebben we verschillende ruimtes met winkeltjes bezocht en de wensput/fontein gezien. En we kwamen nog een ‘echte’ musketier tegen.

Wij hebben een heerlijke dag gehad in Baume-les-Messieurs. Wat ons betreft echt een leuk plaatsje om te bezoeken wanneer je op vakantie bent in de Franse Jura.

Bezoek ook De watervallen van Hérisson

Nog een grot bezoeken? Leuk uitje in de Franse Jura: De grot van Moidons

11 gedachten over “Leuk uitje in de Franse Jura: Waterval, grotten en abdij in Baume-les-Messieurs

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Camping in de Franse Jura: Domaine de ChalainBlogsbyingrid

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Leuk uitje in de Franse Jura: De watervallen van HérissonBlogsbyingrid

  3. Een paar jaar terug hebben we in de Jura gekampeerd. Ik was niet eerder in deze streek geweest, maar het is zeker een aanrader. Ik was ook echt onder de indruk van de grotten.

  4. prachtige foto”s ! Ja zo jammer he,dat die Franzen alleen Frans sprkeen, ik vind dat soms echt een gemis, mijn Frans is echt niet vloeiend

  5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Leuk uitje in de Franse Jura: De grot van MoidonsBlogsbyingrid

  6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Santino beach – mooi strandje vlakbij Stresa (Lago Maggiore) in Noord ItaliëBlogsbyingrid

Geef een reactie