Leuk uitje in de Franse Jura: De watervallen van Hérisson

Waterval l’Eventail

Een leuk uitje om samen met de kinderen te doen tijdens een vakantie in de Franse Jura is een bezoek aan de watervallen van Hérisson. Wij verbleven op camping Domaine de Chalain. Daar vlakbij – op minder dan 10km – vind je de watervallen van Hérisson. Je kunt deze zeven watervallen bezoeken via een wandelroute van 3,7km, maar je kunt ook stukjes met de auto gaan zodat je minder hoeft te klimmen en klauteren. Dat laatste deden wij.

De watervallen van Hérisson

De watervallen van Hérisson liggen in een prachtig natuurgebied, dat is vernoemd naar de gelijknamige rivier. De rivier telt verschillende stroomversnellingen en maar liefst zeven watervallen:

 • Saut Girard (35m)
 • Moulin Jeunet
 • Saut de la Forge
 • Chateau Garnier
 • Le Gour Blue
 • Le Grand Saut (60m)
 • l’Eventail (65m)

Lees ook: Camping in de Franse Jura: Domaine de Chalain

Hoe kom je bij de watervallen van Hérisson?

Je kunt er voor kiezen één, meerdere of alle watervallen te bezoeken. Je kunt de watervallen bezoeken door de volledige route te wandelen of met tussendoor een autoritje. Wij kozen voor het laatste. Er zijn meerdere plekken en parkeerplaatsen van waar je je wandeling kunt starten. Wij begonnen in Doucier, bij de waterval l’Eventail. In Doucier is de parkeerplaats bij de waterval betaald parkeren. We bleven hier iets meer dan twee uur en dat kostte € 10. Vanuit de parkeerplaats loop je naar de waterval. Deze is echt super hoog en super mooi. Je kunt vervolgens doorlopen naar de bovenkant van de waterval.

Vanuit de bovenkant van de waterval kun je doorlopen naar Le Grand Saut. Ook dit is een hoge waterval, maar toch minder imposant vonden wij.

Hierna liepen we weer terug. Al met al zijn we hier dus ruim twee uur geweest. De wandeling gaat over heuvelachtig rotspad. Het is in principe prima te doen met (kleine) kinderen. De gevaarlijkste punten zijn afgezet met hekwerken. Het pad is echter niet toegankelijk voor wandelwagens en buggy’s. Zorg ook dat je schoenen draagt met een goed profiel. De trappen, ijzeren vlonders en stenen kunnen namelijk erg glad zijn. 

Wij vervolgden onze route per auto en gingen richting Bonlieu. Vanuit de parkeerplaats daar wandelden we eerst naar waterval Saut de la Forge.

Vanuit waterval Saut de la Forge kon je binnen een paar minuten lopen naar de volgende waterval: Chateau Garnier.

Het leuke is dat je binnen korte tijd enkele mooie watervallen kunt zien hier. Je kunt hier uiteraard weer verder wandelen, maar wij kozen er voor om met de auto verder te gaan. We gingen op pad naar de waterval Saut Girard, helemaal aan de top van de watervallen.

We reden naar de D75 en volgden de borden Saut Girard. Waterval Saut Girard is echt een prachtige waterval. wat mij betreft de mooiste.

Extra leuk aan deze waterval is, dat je ook aan de achterkant en de zijkanten van de waterval kunt komen. Een geweldige ervaring.

Daarmee sloten wij onze watervallen tocht af. We hebben niet de hele toch gelopen. Hier zou je drie of vier uur over doen met veel klim- en klauterwerk. Er loopt een rotspad langs de rivier dat op sommige stukken onderbroken wordt door ijzeren vlonders of een trap. Je loopt veelal in de schaduw, maar toch is het vrij warm. Op sommige stukken is de wandeling wat lastiger door de vochtige, gladde ondergrond en klim- en klauterwerk. Over het algemeen is het goed te doen, maar wij vonden het fijner om stukjes met de auto te doen. De stukjes die je met de auto rijdt, zijn ongeveer een kwartiertje. De omgeving waar je loopt, is overigens prachtig.

Waar moet je op letten bij een bezoek aan de watervallen van Hérisson?

Zoals eerder aangegeven, zorg voor goede schoenen. Ga niet op slippers. Je kunt wel slippers meenemen om bijvoorbeeld lekker in het water te lopen bij sommige watervallen, maar voor de paden is het echt verstandig om goede schoenen te dragen. Wij hadden onze sneakers aan. Voor mindervaliden, wandelwagens en buggy’s zijn de paden niet begaanbaar.

Wat betreft eten en drinken, zijn er verschillende eetgelegenheden bij bijvoorbeeld Bonlieu en Doucier. Daar kun je prima wat lekkers eten en drinken of een ijsje nemen. Wij hadden zelf ook wat eten en drinken mee zodat we bij de watervallen zelf ook iets lekkers bij ons hadden.

Een bezoek aan de watervallen van Hérisson kost niks. Alleen bij de parkeerplaats bij Doucier moesten we parkeergeld betalen.

Lees ook: Leuk uitje in de Franse Jura: Waterval, grotten en abdij in Baume-les-Messieurs

Ook leuk om te doen: Leuk uitje in de Franse Jura: De grot van Moidons

11 gedachten over “Leuk uitje in de Franse Jura: De watervallen van Hérisson

 1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Leuk uitje in de Franse Jura: Waterval, grotten en abdij in Baume-les-MessieursBlogsbyingrid

 2. Een waterval zien staat al een tijdje op mijn verlanglijstje.Maar het komt er nooit van. Wat goed dat het gratis is. Dat is een pluspunt als ik iemand zou meenemen. Een leuk uitje met een wandeling is de ideale combinatie voor mij.

 3. Haha wat toevallig! dit had ik vorig jaar gepland staan voor onze roadtrip door Frankrijk, bleek dat ze droog stonden, tegenvaller haha

 4. Ik vind dit zo’n prachtig stukje Frankrijk maar ja, ik ben ook enorme Frankrijk fan. Maar hoe mooi is dit!!

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Leuk uitje in de Franse Jura: De grot van MoidonsBlogsbyingrid

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Santino beach – mooi strandje vlakbij Stresa (Lago Maggiore) in Noord ItaliëBlogsbyingrid

Geef een reactie