Een airco voor thuis

De afgelopen zomers waren erg warm. Dagen van 40 graden, flink wat zon of heel benauwd weer. Bij ons in huis werd het ook super warm. Onze beneden verdieping heeft veel ramen en twee erkers en het leek soms wel een broeikas. Daarom hebben we vorig jaar een airco laten aansluiten.

De beneden verdieping en de verdieping van de slaapkamers worden heerlijk gekoeld als het ’s zomers zo warm wordt. Maar op zolder hebben we ook nog een slaapkamer. En die is erg heet in de zomer, zeker als het zo bloedheet wordt. Daarom willen we ook daar nog een airco kopen. Om op tijd te zijn voor de zomer, gingen we vast op zoek.

Wat voor soort airco koop je?

Je hebt verschillende soorten airco’s. Afhankelijk van je wensen, maar ook de mogelijkheden kies je het soort airco dat bij jou past.

Split unit airco

Zo hebben wij in de keuken voor de beneden verdieping een split unit airco hangen. En op de verdieping van de slaapkamers ook. Een spilt unit airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. De koelvloeistof onttrekt de warmte uit de binnenruimte (via de binnenunit van de airco) en geeft die buiten weer af aan de buitenlucht (via de buitenunit van de airco). Wij hebben buiten dus twee buitenunits hangen. Een aan de zijkant van het huis, laag bij de grond en een aan de andere zijkant van het huis op de carport.

Monolock airco

Maar je hebt ook zogenaamde monolock airco. Dit is een vaste airco zonder buitenunit. Dus als een buitenunit lastig te plaatsen os of je dit niet mooi vindt, dan is een monolock airco een optie. Een monolock airco is er in veel verschillende modellen, zoals bijvoorbeeld een vloermodel, wandmodel of plafondmodel.

Mobiele airco

En ten slotte heb je nog de mobiele airco. Deze airco heeft meestal wieltjes en kun je neerzetten waar je wilt. De mobiele airco heeft meestal een afvoerslang om de warme lucht via een raam of deur naar buiten af te voeren.

Lees ook: 10 Tips om te slapen bij hitte

Waar moet ik opletten bij het kopen van een airco?

Er zijn natuurlijk verschillende dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een airco. Belangrijk is in ieder geval dat de airco die je kiest voldoende vermogen heeft om de ruimte die hij moet koelen ook daadwerkelijk koel te krijgen en te houden. Daar moet je dus goed op letten. Daarnaast is het geluid dat de airco maakt belangrijk. Zeker wanneer je de airco op de slaapkamer gebruikt, is het niet handig als je de airco goed hoort.

Smart air conditioner icon. Flat illustration of smart air conditioner vector icon for web design

Uiteraard is de prijs ook belangrijk. Vaste airco’s zijn vaak duurder dan mobiele airco’s. Er wordt ook wel eens gezegd dat je alleen een mobiele airco moet kopen als je maximum twee weken per jaar één ruimte wilt koelen. Mobiele airco’s zijn namelijk ontworpen voor noodgevallen. Ideaal voor die paar dagen in het jaar dat het in Nederland extreem warm is. Bedenk wel dat je met een vaste airco een hele verdieping kunt koelen. Zoals wij op de eerste verdieping bij de slaapkamers hebben. Een mobiele airco kan dat waarschijnlijk niet aan.

Lees ook: Hoe kom je tropische dagen door?

Doe onderzoek en vergelijk

Ik denk dat wij kiezen voor een mobiele airco voor op zolder. Het is een relatief kleine ruimte en we zullen de airco weinig gebruiken. Een handige site om airco’s en prijzen te vergelijken van verschillende aanbieders is Knibble. Knibble is een handige en overzichtelijke site die probeert de elektronicawereld te verhelderen. Knibble biedt heldere productinformatie, geeft een aankoopadvies en de voor- en nadelen per product. En doordat ze gebruik maken van realtime prijzen heb je altijd het meest actuele prijsoverzicht en kun je de voordeligste keus maken.

Wij gaan op zoek naar een mobiele airco voor op onze zolder. Heb jij een airco in huis?

Dit is een gesponsorde post, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie