10 Tips om te slapen bij hitte

woman-2197947_1920

De zomers in Nederland zijn maar raar. Dan is het te koud, te nat, of juist veel te warm. Het liefst zouden we overdag zo’n 25 graden hebben en ’s nachts wat regen, want dat is goed voor de tuin. Maar helaas kunnen we het niet zelf bepalen. Soms is het overdag (te) warm, maar zeker zo vervelend is het, wanneer het ’s nachts (te) warm is. Zelfs zo warm dat je er niet lekker van kunt slapen. Nu slaap ik zelf best goed, maar die echte tropische dagen met zwoele nachten, zijn ook niet mijn favoriet. Wat kun je doen beter te slapen bij hitte?

Een airco klinkt natuurlijk als een perfecte oplossing. Maar niet iedereen heeft een airco, wij ook niet. Wij hebben wel rolluiken boven, Dat houdt al wat warmte tegen. Maar omdat we beneden 15 ramen en een schuifpui hebben, is het beneden snel warm. Welke aanpassingen kun je dan doen om toch lekker (koel) te slapen? Lees vooral verder en wie weet zitten er nog nieuwe, bruikbare tips voor je bij.

1. Drink genoeg water

aqua-3445987_1920

Heel belangrijk is dat je genoeg vocht binnen krijgt tijdens de hitte. Daarom moet je niet alleen overdag goed drinken, maar ook ’s avonds. Zelfs een glas water voor je naar bed gaat, helpt om gehydrateerd te blijven. Je krijgt ook minder snel klachten als hoofdpijn. Je moet misschien alleen wat vaker plassen.

Lees ook: Hoe hou je je lunch lekker koel?

2. Even afkoelen

Als je het echt heel warm hebt, kun je natuurlijk ook even afkoelen met een koud kompres of je handen en polsen onder koud stromend water houden. Je kunt natuurlijk ook een koude tot lauw warme douche nemen of in een lekker koel bad gaan liggen. Of neem een lekker koel voetenbadje.

3. Maak je eigen airco

luchtkoeler

Je kunt ook zelf een airco maken met een ventilator en iets kouds er voor. Je kunt flessen water invriezen en voor de ventilator zetten of een bak met ijsklontjes er voor zetten. Je moet alleen wel even zorgen dat het geen bende in huis wordt met gesmolten ijs. Dus het ijs in een bak of met een doek er onder is wel aan te raden. En tegenwoordig kun je ook kleine luchtkoelers kopen met een element dat je met water of ijsklontjes kunt vullen aan de zijkant. Dan krijg je in ieder geval geen bende. Ik zag ze bij blokker, maar ook bij de Action.

4. Niet synthetisch maar natuurlijk en bij voorkeur katoen

En dat geldt zowel voor je nachtkleding als je beddengoed. Het beste is (biologisch) katoen. Katoen ademt en zorgt voor de juiste temperatuurverdeling. Je kunt natuurlijk ook zonder nachtkleding en zonder dekbed of laken slapen. Zelf kan ik dat niet. Ik moet ‘ iets’ om me heen hebben om lekker onder te slapen. Bij echt warme nachten is dat dan een dekbedovertrek zonder dekbed erin of een los laken. Zo heb ik toch iets om onder te liggen en het beschermt ook nog enigszins tegen muggen.

5. Een kruik

kruik

Bij een kruik denk je vaak aan een warme kruik, voor in de winter of wanneer je ziek bent. Maar je kunt een kruik in de zomer natuurlijk ook gewoon vullen met koud water. En wanneer je de kruik ook nog even een uurtje in de vriezer legt, is die nog koeler. Je zou de kruik aan je voeteneinde kunnen leggen. Voor mij geldt echter dat ik met koude voeten echt niet kan slapen.

6. Zoek een koele plek op

Warmte stijgt en dat merk je overal in huis. Wanneer je een zolder hebt, is het daar vaak bloedheet. Heb jij meerdere verdiepingen in huis? Overweeg dan eens om beneden te slapen, want daar is het huis het koelst. Misschien heb je wel meer last van licht. Wij hebben boven rolluiken en daar is het dus lekker donker. Beneden zou je wakker worden van het licht ’s ochtends.

Lees ook: Hoe kom je deze tropische dagen door?

7. Hang een nat laken voor het raam

Een beetje hetzelfde idee als de zelfgemaakte airco. Je slaapt vaak met warm weer met het raam open. Wil je nog meer verkoeling in je slaapkamer? Maak dan een laken nat met koud water en hang dit voor het open raam. Door de wind of een zomers briesje door het raam kan de temperatuur al snel een aantal graden dalen.

8. Heb de ruimte in bed

bed-945881_1920

Hoe gezellig het ook is om tegen elkaar aan te kruipen, met warme dagen wil je graag ruimte in bed. Want dat is minder warm. Ik ben ook blij dat onze meiden eigenlijk nooit bij ons in bed kruipen. Ook zonder warmte slaap ik dan slecht, maar met warme, zwoele nachten lijkt me dat helemaal verschrikkelijk.

9. Laat alles open staan

Bij extreem warm weer proberen wij overdag alles dicht te houden. Ramen en deuren dicht, gordijnen dicht en rolluiken omlaag. Dat houdt al best wat warmte tegen. Maar wat doe je ’s nachts? Laat ramen en deuren lekker open staan. Zorg er voor dat je niet op de tocht ligt. Wij hebben zelfs eens met de schuifpui en de tussendeuren ’s nachts open geslapen. Onze poort naar de tuin was dicht, dus niemand kon zo maar naar binnen. Je kunt natuurlijk niet alles open laten staan, maar zo veel mogelijk. Voor hopelijk wat koele en in ieder geval frisse lucht.

10. Ga buiten slapen

garden-2483534_1920

In de tropen slapen mensen buiten, in een hangmat. Want buiten is het vaak koeler dan binnen. En het klopt, de warmte blijft in het huis hangen. Daarom zetten we vaak ’s ochtends ook alles tegen elkaar open. Het klinkt als een optie, maar ik zie mezelf nog niet buiten in de tuin slapen, en al helemaal niet in een hangmat. Ook niet met alle muggen en ander ongedierte.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Heb jij nog goede tips?

Foto’s: Pixabay

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920
facebook-icon-preview-1-400x400

12 gedachten over “10 Tips om te slapen bij hitte

  1. Actueel onderwerp, vooral nu met deze hitte, ik schreef hier een aantal weken geelden ook al over en lees toch weer andere tips, fijn. Een koude kruik, nooit aan gedacht, maar super koel natuurlijk.

  2. Thnx voor de tip. En idd die koude kruik daar zou ik niet aan gedacht hebben. Gelukkig behoor ik tot de categorie airco in de slaapkamer. En ik slaap echt beter als nooit te voren. Je lichaam moet nl een paar graden afkoelen voor het echt in diepe slaap kan vallen. Dat lukt het beste als je kamer een graadje of 19 is.

  3. Tsja, al deze trucs heb ik gebruikt maar als puntje bij paaltje komt kun je simpelweg niet slapen op een zolderkamer waar de hele dag de zon heeft opgestaan en tropische temperaturen. De enige oplossing is dan airco wat mij betreft. En ik ben nu steeds blij dat we de stap hebben genomen om er eentje te kopen.

  4. Leuk dat je ook wat nieuwe tips deelt zoals een nat laken voor het raam, de kruik met koud water, maar ook het natte laken voor het raam. Bedankt hiervoor.

  5. Ik leef voor deze tropische dagen, van mij mag het altijd wel zomer zijn 🧡 Al kan slapen dan inderdaad iets lastiger worden. Daarvoor heb ik een fijne ventilator op mijn kamer. Heerlijk!

  6. Ik zit momenteel in het laatste trimester van mijn zwangerschap en het is echt even afzien. Wij hebben het onszelf makkelijk gemaakt en een airco gekocht. Deze staat overigens wel alleen in de nacht aan. Overdag zoeken wij verkoeling in het zwembad en drinken wij heel veel water.

  7. Een koude kruik had ik nog niet aan gedacht. Ik slaap zelf op zolder en ik ga een klein beetje dood daar haha. Vandaag denk ik maar op de bank slapen. Ik heb een koude fles water voor de ventilator staan

  8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hoe kom je deze tropische dagen door?Blogsbyingrid

  9. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Een airco voor thuisBlogsbyingrid

  10. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Lekker slapen met het Satin Pillow van Satin Beauty CollectionBlogsbyingrid

Geef een reactie