Hoe hou je je lunch lekker koel?

lunch school

Ik schreef al eens eerder over de school lunch van onze meiden. Naast een tussendoortje met drinken nemen ze ook brood en een beker melk mee. Nu de dagen weer wat warmer worden, vind ik het wel lastig wat ik ze mee kan geven. Zo’n tussendoortje of brood ligt toch een tijdje op school en kan warm en klef worden. En toch wil je graag dat ze iets lekkers en gezonds meenemen.

.

Tips voor een koele lunch

Onze meiden krijgen meestal fruit mee als tussendoortje met een beker ranja. Daarnaast krijgen ze brood mee met een beker melk voor tussen de middag. De beker melk gaat op school in de koelkast en blijft dus lekker koel tot de lunch. De rest blijft in de schooltas en wordt dus warm. Wat kun je nu doen om toch een lekker, verse en koele lunch mee te geven? Een aantal tips:

 • gebruik een thermosfles in plaats van een gewone beker, bijvoorbeeld Flaske Bottle
 • gebruik ijsblokjes. Heel makkelijk en zo blijft het drinken lekker koel.
 • gebruik een of meerdere koelelementen. Mepal heeft bijvoorbeeld handige, kleine koelelementen die in de broodtrommel passen.
 • Als het echt warm is, kun je in plaats van de gewone tas een koeltasje meegeven, eventueel met een koelelement erin. Dan blijft alles lekker koel. Maar dan moet je de kinderen wel goed leren dat de koeltas goed gesloten moet zijn, omdat het anders toch warm wordt.

Opletten met fruit en beleg

Met het warme weer blijft beleg op brood niet altijd lekker. En fruit wordt sneller warm, soms bruin en zacht. Hagelslag wordt pasta, kaas gaat zweten en vleeswaren verkleuren. Zeker voor kinderen is het belangrijk dat het eten er ook lekker uit ziet. Naast de tips hierboven om de lunch koel te houden, kun je nog meer doen zodat de lunch lekker blijft.

Smeer je boterham met boter, maar geeft het beleg apart (en gekoeld)  mee. Hagelslag kan bijvoorbeeld in een apart klein bakje of zakje. Door de kaas niet op de boterham met boter te leggen, maar apart in de broodtrommel is de kans op een gesmolten kaas kleiner.

Geef eens wat anders mee

Je kunt natuurlijk je normale (brood) lunch meegeven en er voor zorgen dat deze zo vers en koel mogelijk blijft. Je kunt er ook voor kiezen om eens wat anders mee te geven dan brood. Wat dacht je van:

 • yoghurt met muesli en/of vers fruit.
 • een groente of fruit muffin
 • een koude pannenkoek eventueel met fruit
 • een koud soepje met een boterham of  croutons
 • een lekkere (pasta)salade

Genoeg om te variëren en toch een lekkere, gezonde en koele lunch te hebben met de warmere dagen. Want ook dan moeten de kinderen goed en lekker kunnen eten om weer energie te krijgen.

Heb jij nog lunch tips voor warme dagen?

ingrid


12 gedachten over “Hoe hou je je lunch lekker koel?

 1. Hier eten ze altijd thuis, dus denk ik hier nooit over na, maar ik weet wel dat mijn zus ( die in Californië woont) ook altijd koel elementen bij de lunch doet om het vers te houden. Ik ben dol op de bakken van Mepal. Ideaal. Dat de lunch er goed uit ziet is wel belangrijk, dat eet toch lekkerder.

 2. Ja het is verschrikkelijk om half gesmolten kaas op te eten die eigenlijk al veel te lang in de warmte ligt. ik moet me ook is een koeltasje meenemen want ik ben ook veel op de baan en smiddags ja heb ik soms geen zin meer in warm beleg en brood 🙂

 3. Een koelelement is een slimme optie inderdaad! Ik gebruik zelf ook wel graag thermosflesjes om uit te drinken, dat blijft lekker lang koel.

 4. Ik hoef gelukkig geen broodtrommeltjes meer te maken. Maar deze tips zijn wel super handig. Wij nemen die kleine koeltasjes vaak mee als we naar de dierentuin gaan met ene boterhammetje en wat drinken

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   10 Tips om te slapen bij hitteBlogsbyingrid

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hoe kom je deze tropische dagen door?Blogsbyingrid

Geef een reactie