School lunch – wat geef jij mee?

gezonde-schoollunch-620x350Tegenwoordig is er veel te doen over de lunch van de kinderen. Het moet vooral gezond en leuk gepresenteerd. Op social media en op internet kun je er veel over vinden. Tijd om er eens een blog aan te wijden. Je kon als eens lezen over de broodtrommels en drinkbekers van de meiden, maar nu ga ik je ook vertellen wat we daar in doen.

Een gezonde lunch, wat is dat?

Een gezonde en verantwoorde lunch, wat is dat? Hier zijn de meningen over verdeeld. De een vindt bepaalde producten not done, bijvoorbeeld brood, koolhydraten of vlees. Veel scholen hebben beleid met betrekking tot gezonde tussendoortjes, lunches en traktaties. Op onze school gelden hier niet echt strenge regels voor. Bij ons wordt wel verwacht dat het drinken in een beker meegaat en eten in een bakje/broodtrommel. Maar dit ook vanuit aandacht voor het milieu. Dus geen pakjes drinken of plastic zakjes. Voor het tussendoortje geldt een koekje/liga of fruit en voor de lunch brood en yoghurt of (choco)melk. Verder wordt wel gevraagd voor gezonde traktaties, maar geen verplichting.gezonde-school-lunchBij onze meiden op school hebben ze een continu rooster. De meiden krijgen dus elke dag een tussendoortje en lunch mee. Als tussendoortje geef ik altijd een beker ranja of Dubbel Fris mee en fruit. Ik zorg dat ik altijd “standaard” fruit als appel, peer en banaan in huis heb en wissel dat af met seizoensfruit zoals druiven, aardbeien, bosbessen of meloen. Soms nemen ze een Liga mee en heel af en toe iets lekkers zoals een eierkoek. Maar over het algemeen dus fruit.Als lunch nemen ze een of meer bruine boterhammen mee, maar soms ook een wit bolletje. Daarbij soms een cracotte met kaas of boterhamworst of een plakje ontbijtkoek. En meestal gaan er een paar plakjes komkommer en een paar snoeptomaatjes mee. En uiteraard een beker melk.

Zelf kiezen

Ik maak ’s ochtends de broodtrommels van de meiden klaar. Ze mogen zelf kiezen wat ze als beleg nemen. Ik probeer wel een beetje te sturen, zodat ze niet twee boterhammen met hagelslag nemen. In de periode voor de feestdagen wil ik nog wel eens wat extra’s als verrassing meegeven. Een paar pepernoten, een kerstschuimpje of een paaseitje vind ik altijd leuk (en lekker) om mee te geven in de broodtrommel. Ik heb daar wel eens commentaar op gekregen. De juf had tegen mijn dochter gezegd dat dat niet de bedoeling was. Vond ik op zich een beetje vreemd, omdat dochterlief vertelde dat andere kinderen als tussendoortje koekjes met chocolade mee krijgen.

Verantwoord en gezonde school lunch

gezonde-broodtrommelIs dit verantwoord en gezond? Ik vind het gezond genoeg. Ik ga niet mee in de hype van geen koolhydraten, geen suiker en veel (alleen maar?) groente en fruit. Ik doe het op mijn manier en zorg dat de meiden gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit. En af en toe iets lekkers moet wat mij betreft kunnen.

Hoe gaat dit bij jullie? Wat krijgen jouw kinderen mee naar school?

9 gedachten over “School lunch – wat geef jij mee?

  1. Hier eten we gewoon ’s middags thuis, tja, als je alle dagen thuis bent … Ik heb meestal de gewone zaken in huis: kaas of ander vleesbeleg, jam of choco, en ze eten wat ze willen. Fruit en rauwe groenten kunnen ze ook altijd nemen en dat doen ze wel geregeld.

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Een kaartje voor in de lunchbox!Blogsbyingrid

  3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hoe hou je je lunch lekker koel?Blogsbyingrid

Geef een reactie