Een maand lang geen kleding kopen

Big heap of colorful clothesJe hoort het steeds meer: mensen die bewust (een tijdje) minder kleding kopen. Soms een jaar lang, soms drie maanden zoals het project slow fashion summer en soms minder. De reden erachter heeft vaak te maken met duurzaamheid en de slechte arbeidsomstandigheden in de mode-industrie. Daarom mag kleding ruilen of tweedehands kopen vaak weer wel bij zo’n project. Het leek me me een leuk idee om dit ook eens te proberen. Dus vanaf vandaag ga ik een maand lang geen kleding, schoenen en accessoires kopen voor mijzelf en de meiden. Lijkt me heel moeilijk, maar we gaan er voor.

Geen nieuwe kleding kopen

De reden om minder nieuwe kleding te kopen, heeft vaak te maken met de impact op het milieu van de mode industrie. Bij het slow fashion summer project wordt gesteld dat als 10.000 mensen drie maanden geen nieuwe spullen kopen, er 360 miljoen liter water bespaard wordt en 1,4 miljoen kilo CO2 minder wordt uitgestoten. In zo’n project mag kleding ruilen of tweedehands kopen vaak weer wel. Sommige projecten richten zich meer op de arbeidsomstandigheden in de mode industrie en stellen dat het kopen van fairtrade kleding wel mag.

Najaars aankopen

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik voor de meiden al het een en ander heb geshopt en gekregen de afgelopen maanden. Zo hebben ze al een winterjas, nieuwe schoenen en best wat nieuwe jurkjes, broeken etc. En zelf heb ik ook al wat geshopt. Waar de meiden groeien en juist daarom nieuwe kleding nodig hebben, is dat voor mijzelf natuurlijk niet zo. Ik shop gewoon omdat ik het leuk vind. Omdat ik iets leuks voorbij zie komen op social media of in een etalage bijvoorbeeld en dat dan graag wil hebben. En daar denk ik dan verder niet echt over na. En dat moet komende maand dus anders.

Uitdaging

Wij gaan de uitdaging dus aan. Deze maand kunnen we niet zomaar wat kopen. Geen impuls aankopen dus. Daarnaast zullen we de kleding die we hebben waarschijnlijk juist meer waarderen en met elkaar combineren. Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken, maar ga absoluut mijn best doen. De komende weken hou ik jullie op de hoogte of we het volhouden.

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

12 gedachten over “Een maand lang geen kleding kopen

 1. Een maandje moet makkelijk lukken denk ik. Misschien moet ik eens een jaar proberen, maar dat wordt wel heel lastig, haha.

 2. Leuke challenge, doe dat zelf wel eens met make-up, vooral als ik in een maand veel krijg.

  Kleding kopen we voor onszelf niet heel vaak. Kids is een ander verhaal.. Hier en daar gaat er wel eens een broek bij de knieën kapot bij het buitenspelen. Tja dan ga je toch wel even een nieuwe halen.

  Gelukkig komt dat hier niet heel veel voor 🙂

 3. goh moeilijk hoor. Ik heb een grote opruim-bui achter de rug en deed de helft van mijn kleding weg (2dehands verkoop of voor een goed doel) het voelt veel vrijer maar toch kriebelt het kopen soms nog wel vaak eens 🙂

 4. Dat is voor mij een redelijk makkelijke challenge, want ik koop weinig kleding. Ik denk dat er wel eens maanden voorbij zijn gegaan zonder.
  GOH wat ben ik goed bezig… Zonder dat ik het zelf doorhad. 😉

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Een maand lang geen kleding kopen – De eerste week (2 okt Online)Blogsbyingrid

Geef een reactie