Eerder kon je al eens lezen over de nachtangst bij Emma. Inmiddels heeft ze van nachtangst minder last. Het komt nog wel eens voor maar niet meer zo vaak. Maar nu gaat ze slaapwandelen. Waar ze eerder bij nachtangst in haar bed bleef, gaat ze nu ronddwalen. Niet echt fijn, vind ik.
Wat is slaapwandelen*
Slaapwandelen is een slaapstoornis. Bij slaapwandelen vertoont iemand fysieke activiteit terwijl deze persoon in werkelijkheid slaapt. De medische term is somnambulisme. Wat iemand doet tijdens het slaapwandelen kan heel verschillend zijn.
Iemand kan bijvoorbeeld rechtop zitten in bed, zich aankleden, rondlopen, schoonmaken en onduidelijk praten. Meestal heeft diegene de ogen geopend, waardoor het lijkt of hij wakker is. De slaapwandelaar herinnert zich meestal niks. Het slaapwandelen begint meestal binnen een tot drie uur na het inslapen. De meeste perioden van slaapwandelen duren minder dan 10 minuten waarna de slaapwandelaar gewoon weer verder slaapt, soms op een vreemde plek. Het slaapwandelen kan zelfs meer dan een keer per nacht optreden. Iemand die slaapwandelt droomt niet. Slaapwandelen ontstaat tijdens de (diepe) non-REM fase van de slaap. In deze slaapfase is het lichaam nog actief is, maar de hersenen slapen al. Dromen doe je juist tijdens de REM (Rapid Eye Movement) fase van je slaap waarin de hersenen actief zijn, maar het lichaam niet.
Oorzaak van slaapwandelen
Er is niet echt een verklaring voor slaapwandelen. Men vermoedt dat bij een slaapwandelaar de wisselwerking tussen slapen en wakker zijn niet helemaal goed verloopt. Dit kan ook verklaren waarom slaapwandelen vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen, aangezien de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn. Kinderen die slaapwandelen zijn meestal ouder dan 4 jaar en rond de pubertijd groeien ze er vaak overheen. Slaapwandelen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen kunnen daarnaast factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een rol spelen. Bij volwassenen kan de oorzaak te maken hebben met stress, medicijngebruik, oververmoeidheid en drugs en/of alcoholgebruik. Volwassen die slaapwandelen hebben dit vaak ook als kind gedaan.
Hoe kun je aan slaapwandelen voorkomen?
Vermoeidheid kan een rol spelen bij slaapwandelen. Daarom kan een regelmatig slaappatroon en ontspanning helpen slaapwandelen te voorkomen of verminderen. Ook kunnen ontspannings- of gedragstherapie helpen. Daarnaast is het verstandig om een veilige omgeving te creëren om te voorkomen dat de slaapwandelaar zich bezeert. Zorg ervoor dat er geen rommel ligt, plaats een traphekje, houdt deuren en ramen gesloten en haal de sleutel eruit. Indien het slaapwandelen vaak voorkomt, zou je een sensor mat naast het bed kunnen leggen waardoor een alarm afgaat als de persoon uit bed stapt. Iemand die slaapwandelt kun je het beste rustig terug naar bed brengen. Wakker maken gaat meestal moeilijk en de slaapwandelaar kan verward, of zelfs boos of angstig zijn als hij wakker wordt.
Onze ervaring
Tot zo ver de theorie. Wij hadden al een paar keer gemerkt dat Emma niet meer in haar bed bleef, maar ging rommelen op haar kamer of boven ging rondlopen. Vaak naar de badkamer of onze slaapkamer. Maar laatst kwam ze zelfs naar beneden. We hoorden wat gestommel boven. Maar dat kan natuurlijk gewoon een van de meiden zijn die even naar het toilet gaat. Maar even later stond Emma beneden in de woonkamer. Ondanks het traphekje dat dicht was,. Ze heeft het traphekje in haar slaap geopend en is de trap af gelopen. Je kon zien dat ze een beetje wazig uit haar ogen keek en niet wakker was. Ik heb haar even op schoot genomen en even later weer naar bed gebracht. De volgende ochtend kon ze zich niks herinneren. Het blijkt dat een deel kinderen die nachtangst hebben, later gaan slaapwandelen. Dus helemaal vreemd is het niet dat Emma nu af en toe slaapwandelt. En ik heb het zelf vroeger ook gedaan.
Ik vind het best een dingetje dat slaapwandelen. Ik ben wel blij dat we ervaren hebben dat ze dus gewoon de trap af kan lopen en niet valt. Maar wat kan ze nog meer gaan doen? En wat als ze bijvoorbeeld ergens logeren is of op kamp gaat?
Lees ook: Nachtangst
Volg BlogsbyIngrid ook op social media:
Ik snap je zorg zeker. Vooral als ze inderdaad elders zou gaan slapen. Dat lijkt me best lastig.
Mijn plusdochter slaapwandelt ook, ze is nu 13. Ze heeft wel al het een en ander meegemaakt en ook paniekaanvallen en angsten enzo…
haar vader had dat als kind echter ook heel fel (en eenmaal volwassen ook zo weleens recht in bed zitten enzo), dus ik vraag me soms ook af in hoeverre familiale omstandigheden meespelen.
lastig he, mijn neefje deed het ook maar juist bij andere niet! hij deed het alleen thuis of als ze op de camping waren
Dat is wel een lastige situatie, al weet ik niet of ze ook zou slaapwandelen als ze ergens anders is. Dat is toch een vreemde omgeving en onbewust weet je dat.
Lijkt me erg lastig. Zelf nooit last gehad van slaapwandelen, mijn nichtje wel overigens.
Lijkt me erg lastig, en ook een beetje eng! Ik zou daar denk ik echt hard van schrikken.
Wat lastig zeg! Ik heb geen tips voor je, want heb er zelf geen ervaring mee. Maar lijkt me best eng, zeker als moeder zijnde.
Wow! Lijkt me zo eng he, sorry ik heb geen tips, ik heb het zelf gelukkig ook nooit gedaan.
Je moet dan altijd wel extra opletten hè. Gelukkig maak ik dit niet echt mee.
Pingback: Blogsbyingrid | Sinterklaas Bloghop 2019Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | BOEKENWEEK BLOGHOP 2020Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Sinterklaas bloghop 2020Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Lekker slapen met het Satin Pillow van Satin Beauty CollectionBlogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Sinterklaas bloghop 2022Blogsbyingrid