
Zes weken zomervakantie. Dan kun je een leesdip krijgen. Vooral kinderen die niet zo graag lezen en geen boek aanraken in de zomervakantie, kunnen achteruitgaan in hun leesniveau. Daarom is er een speciale zomerlezen actie voor kinderen. Vanuit WPG Kindermedia focussen de uitgeverijen Leopold, Ploegsma en Condor zich gezamenlijk op het doorlezen in de zomervakantie. Van deze uitgeverijen zie je regelmatig nieuwe boeken voorbij komen in mijn blog. In deze blog tips om de zomer leesdip te voorkomen.
Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen
Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp voor basisschool kinderen: de zomerdip. Kinderen die in de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen een à twee AVI-niveaus terug in hun leesniveau. Belangrijk is het lezen te blijven oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig blijven lezen, is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartiertje lezen per dag is al voldoende.
Lees meer over AVI-niveaus in de blog: Wanneer kan een kind films met ondertiteling kijken (en begrijpen)?
Tips om te blijven lezen in de zomervakantie*
Tip 1: Lees een Serie
Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Zeker als je kind lezen nog niet zo leuk vindt, of het nog niet zo goed lukt, is een serie fijn. Je kunt als kind verder lezen over een inmiddels bekend personage of onderwerp. Series die onze meiden lezen of lazen zijn bijvoorbeeld Spekkie en Sproet en Hilda. Extra leuk is dat een aantal boeken uit populaire series nu slechts 10 euro kost. Kijk even op kinderboeken.nl voor de betreffende titels.
Tip 2: Kinderboeken mee op vakantie
Onze meiden mogen allebei een boek uitkiezen om mee te nemen op vakantie. Voor kinderen tot en met ongeveer AVI E4 zijn er ook meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere woorden en teksten leest.
Tip 3: De Zomerlezenbingo
Doe de Zomerlezenbingo. De Zomerlezenbingo is een bingokaart met allerlei opdrachten en manieren om te lezen. Bijvoorbeeld lezen in een boom of in de tent, maar ook met een zonnebril op of ondersteboven. Zo daag je je kind met opdrachten uit om op allemaal leuke, gekke en bijzondere manieren te lezen. Je download de zomerlezenbingo hieronder:
Tip 4: Ontspan en varieer
Zodra het moet, is het vaak niet leuk. En lezen is juist zo leuk! Laat je kind dus vooral leuke boeken lezen. En dat kan ook een doeboek, moppenboek of stripboek zijn. Ook dat soort boeken zijn goed voor de taalontwikkeling en woordenschat van kinderen.
Tip 5: Geef het goede voorbeeld

Wanneer je kind jou ziet lezen en zet dat jij er plezier in hebt, zal het eerder ook eens een boek erbij pakken. Laat je kind zien dat lezen leuk is. Ik neem zelf ook een boek en wat tijdschriften mee op vakantie.
Tip 6: Lees voor
Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal leuk om voor te lezen en dat kan ook prima als je kind al in de bovenbouw zit. De juffen en meesters daar lezen vaak ook nog voor. En op die manier geniet je kind toch van een verhaal. En wist je dat voorlezen ook goed is voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? En het is natuurlijk hartstikke gezellig!
Tip 7: Lees samen
Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek of een toneelleesboek. Onze meiden doen dat af en toen ook samen. Eerst de rollen verdelen en dan samen het boek lezen. En dat is erg gezellig.

Tip 8: Lezen is overal
Bij lezen hoef je niet alleen te denken aan het lezen van boeken, strips en tijdschriften. Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een recept of een plattegrond van een pretpark. Ook dat is lezen en juist daar leren de kinderen ook nog eens nieuwe en moeilijke woorden.
Tip 9: Een luisterboek
Toen Anne een periode had van niet willen lezen, gaven we haar een paar luisterboeken. Boeken op haar niveau, maar waar ze dan naar kon luisteren. Je krijgt toch het verhaal, de woorden en de tekst mee zonder dat je het zelf leest. Ook dat is goed voor de taalontwikkeling en woordenschat.
Tip 10: Taalspelletjes

Ook kun je samen leuke taalspelletjes doen. Neem scrabble mee op vakantie of een puzzelboekje met woordzoekers. Ook daarmee zijn kinderen bezig met taal en lezen.
*Bron: kinderboeken.nl
Altijd leuk die foto’s van lezende kinderen
Pingback: Blogsbyingrid | Vakantieboeken voor de kidsBlogsbyingrid